Маріанна Кіяновська стала лауреаткою премії ім. Шолом-Алейхема.

 

Координатор Львівського осередку Асоціації українських письменників та засновниця й директор незалежної літературної премії «Великий Їжак» Маріанна Кіяновська стала лауреатом премії ім. Шолом-Алейхема. Про це вона написала на своїй сторінці в мережі Facebook.

 

«Я стала лауреатом премії ім. Шолом-Алейхема. Це надзвичайно велика честь і велика радість.

 

Коли мені написалася книжка "Бабин Яр. Голосами", я думала тільки про одне: хочу, щоб вона зупинила якусь війну.
Відносно недавно, коли було особливе загострення українсько-польської дискусії про історичну пам'ять, моя приятелька сказала мені, що "Бабин Яр. Голосами" на тлі цього загострення сприймається як радикальний жест "проти всіх" – у хорошому значенні. Аналогом цієї книжки для українсько-польського історичного досвіду саме зараз було би, якби польський автор написав книгу, нехай навіть не про Волинь, голосами "з України". Ось що мені сказала тоді ця приятелька. Раніше я над цим не замислювалася. Але вчора усвідомила, що, мабуть, так і є.

 

Дякую Богу, що дав мені місце на землі і трохи часу, і добрих людей біля мене, і навіть те найтяжче, що я мусила пережити останнім часом, щоби книжка "Бабин Яр. Голосами" заіснувала так, як вона існує. З болем, любов’ю, причетністю і співчуттям», – написала Маріанна Кіяновська. 

 

Премію ім. Шолом-Алейхема заснувало у 2009-му році Міністерство культури України, її вручають що 3 роки до дня народження єврейського письменника. Премію присуджує комітет у складі представників Міністерства культури і туризму, Національної академії наук, Національної спілки письменників й інших творчих спілок на громадських засадах.

05.03.2018