У Музеї визвольної боротьби виставили унікальний експонат – «зубчатівку» офіцера УГА.

 

Сьогодні, 22 лютого, в Івано-Франківську в Музеї визвольної боротьби презентували унікальний експонат часів Української Галицької Армії (УГА). Це «зубчатівка» – петлиця офіцера УГА, передає "Репортер".

 

За словами директора музею Ярослава Коретчука, столітній експонат вдалося викупити на аукціоні в мережі інтернет. Він зазначив, що одна така петлиця зберігається у Національному військовому музеї в Києві, а ще три – у приватних колекціях.

 

«Зубчатівку» нашивали на комір, вона свідчила про ранг військового.

 


Петлиця офіцера УГА, яку Музей визвольної боротьби викупив на аукціоні. Фото: Репортер.

 

 

«На антикварному ринку десятки тисяч таких речей – нагороди, одяг. На жаль, музеї України не мають такого фінансування, аби купувати ці речі у приватних людей, хіба великі київські. Покоління вояків УГА давно відійшло і багато речей втрачено. Частина їх таки потрапила до різноманітних колекцій», – каже Ярослав Коретчук.

 

Продавець, розповів директор музею, знав цінність цієї «зубчатівки», тому виставив високу для музею ціну – 5,7 тис. грн.

 

Зібрати необхідну суму вдалося завдяки 12 благодійникам із Калуша, Івано-Франківська, Богородчан та навіть Києва.

 

Цей же продавець виставив ще однин експонат часів УГА – петлицю, яку нашивали на рукав. Їх ще називали «пружками». Її ціна на аукціоні – 5555 гривень. Покупців поки немає.

 

 

22.02.2018