Порошенко: Росія починає повномасштабну світову гібридну війну.

 

Президент України Петро Порошенко вважає, що Росія почала підготовку до великої війни у всьому світі гібридними методами.

 

Про це Порошенко сказав у своєму виступі під час 54-ої Мюнхенської безпекової конференції.

 

"Нам не залишається іншого, як визнати, що гібридна війна, яку веде Росія, поступово перетворюється у повномасштабну світову гібридну війну. Ця війна ведеться на різних рівнях, на різних фронтах та на різних швидкостях. У цій війні вже задіяно багато різних акторів, які, можливо, навіть не усвідомлюють своїх руйнівних ролей. Однак зло, яке стоїть за цією війною, є єдиним і «воно» перебуває у Кремлі", – сказав Порошенко.

 

Президент звернув увагу на те, що глобальні виклики завжди мають спільне походження, і "лише наївний зміг би повірити, що війни та конфлікти трапляються нізвідки". "Сто років тому Перша світова війна визріла ще задовго до її початку. Багато ознак вказували на підготовку до цієї війни. Проте більшість недооцінила викликів", – констатував голова держави.

 

Петро Порошенко наголосив, що 2014 року міжнародна безпека знову постала перед небезпечними викликами, які "тривалий час були поруч, нарощували свою силу і руйнівний потенціал", хоча "багато хто знову не помітив цих викликів".

 

"Російська агресія проти України у 2014 році стала найсерйознішим та найцинічнішим нападом на демократичні цінності і міжнародний порядок, заснований на правилах. Вона була добре спланована заздалегідь", – заявив Президент, нагадавши у цьому контексті і про маргінальні ультраправі та ультраліві партії, "армії тролів" та пропагандистів, фейкові новини, кібер-атаки тощо.

 

"Протистояння російській агресії є екзистенційним викликом, який впливатиме на наше майбутнє. Чи буде це «російський світ з альтернативними цінностями» або «вільний світ з універсальними цінностями»?" – охарактеризував Порошенко.

 

Президент при цім ужив різку метафору, сказавши, що мітологічний цар Мідас міг перетворити на золото все, до чого доторкався, натомість "русскій мір" обертає все на руїни та занепад. "Згідно з доктриною русского міра, вся Європа повинна виглядати так, як Калінінград чи окупований Донецьк", – зазначив Президент.

 

Петро Порошенко, зокрема, закликав не купуватися на тезу, нібито Росія прийшла в Крим, щоб захищати права та свободи людей – "вони порушуються всюди, де присутня Росія, і найбрутальніше – щодо кримських татар", і на тезу, ніби РФ допоможе Донбасу – бо "ця територія зазнала воєнного нападу Кремля для послаблення та дестабілізації України".

 

Голова держави закликав активно протидіяти Росії, зокрема не визнавати підсумків голосування на виборах президента Росії в окупованому Криму, блокувати відновлення повноважень Росії у ПАРЄ, продовжувати та посилювати санкційну політику, не підтримувати проектів типу "Північного потоку – 2". "Ані політика, ані бізнес не можуть існувати окремо від цінностей", – певен Петро Порошенко.

 

Президент також привіз на Мюнхенську конференцію прапор Європейського Союзу, що був прострілений у боях під Авдіївкою, як свідчення, що "російські кулі націлені на наші символи".

 

Голова держави закликав облишити ілюзії про можливість домовитися з Кремлем, бо "умиротворення агресора породжує подальшу агресію", а "скомпрометовані цінності та принципи швидко трансформуються у ще більшу агресію".

 

Петро Порошенко також закликав продовжувати підтримувати Україну політично та мілітарно. "Пам'ятайте, що в світі не існує жодної іншої країни, яка б одночасно просувалася вперед на обох напрямках – і в боротьбі з агресією, і в проведенні реформ", – додав Президент.

 

Порошенко також сказав, що Захід допоможе Україні і в той спосіб, якщо триматиме відчиненими двері і до ЄС, і до НАТО.

 

17.02.2018