Порошенко запропонував Якова Смолія на голову Національного банку.

 

Президент України Петро Порошенко запропонував затвердити на посаді голови Національного банку України Якова Смолія – першого заступника голови НБУ, який з 11 травня 2017 року виконує обов'язки керівника центробанку.

 

Згідно з інформацією на сайті українського парламенту, Президент вніс до Верховної Ради проекти постанов про звільнення з посади голови НБУ Валерії Гонтаревої, яка подала у відставку у квітні минулого року, та про призначення Смолія.

 

"Дійсно, Смолій прийняв пропозицію Президента, ми чекаємо на призначення найближчим часом, – прокоментував документи член ради НБУ Василь Фурман, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Укрїна". – Смолій гідно керував інституцією вже понад півроку, ключові стейкхолдери підтримують вибір кандидатури".

 

Нагадаємо, Валерія Гонтарева на початку минулої весни попередила про можливий відхід із посади, а 10 квітня подала Президенту заяву про відставку з 10 травня за власним бажанням.

 

Яків Смолій народився у 1961 році у селі Вербовець Лановецького району на Тернопіллі. Випускник Львівського державного університету (спеціальність – прикладна математика).

 

Смолій почав роботу у банківській сфері у ранніх 90-х, і якраз зі структур Нацбанку: у 1991–1994 рр. був провідним інженером, начальником комп'ютерного відділу, заступником начальника Тернопільського обласного управління Національного банку України. Майже 10 років працював у банку "Аваль", до 2005 року виріс до заступника голови правління. Після продажу банку Raiffeisen тривалий час був директором з питань банківського бізнесу створеної екс-власниками "Авалю" компанії "Престиж-груп".

 

У квітні 2014 року став заступником, а в жовтні 2016 року – першим заступником голови НБУ.

 

19.01.2018