Лося внесли до Червоної книги.

 

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак підписав наказ про внесення лося звичайного (Alces alces) до Червоної книги України.

 

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 

Нещодавно лося зазнимкували під час прогулянки на київському масиві Оболонь. Насправді ж тварину тепер рідко побачиш і на природі

 

"Після державної реєстрації мого наказу мисливці не матимуть права вбивати цих тварин, попри затверджені раніше ліміти. І я розраховую, що цього разу екологічна спільнота підтримає Мінприроди. Спеціально акцентую на цьому, щоб потім не було нарікань, що когось не поінформували про процес", – прокоментував Семерак.

 

Міністр нагадав, що держава почала брати лосів під захист іще на початку року, коли він підписав наказ про заборону на полювання на лося терміном на 25 років. Водночас пожалівся на несправедливі закиди.

 

"Насправді за ці 10 місяців, з моменту, коли я прийняв рішення заборонити полювання на цих тварин, ми пройшли складний шлях, щоб вийти на теперішній наказ. Пережили колосальний супротив, тиск, шантаж і брудну інформаційну кампанію, бо нас не хотіли чути. На жаль", –  додав міністр.

 

Остап Семерак закликав посилити відповідальність за порушення законодавства браконьєрами і висловився за впровадження дієвих механізмів контролю.

 

"Я усвідомлюю, що в Україні є тотальна проблема з браконьєрством. Навіть підвищені влітку цього року штрафи за цей незаконний вид діяльності не вирішують повністю ситуації, адже для того, щоб штрафи діяли, треба, щоб справи доводили до кінця, а не розвалювали у судах. Зоозахисники знають ситуацію і розуміють, про що я пишу. Деякі зі справ щодо випадків браконьєрства, зафіксованих цього року, були просто закриті за відсутністю складу злочину", – поскаржився міністр.

 

Згідно з інформацією Міністерства екології та природних ресурсів, лось є останнім із трофейних мисливських видів. Доля виду в Україні мінлива. За різними даними, чисельність популяції становить 2-6 тис. голів. Водночас науковці наголошують: якщо на початку 90-х рр. лось зустрічався у всіх областях України, крім Криму, то нині ця тварина мешкає лише в лісовій зоні.

 

У лютому міністр екології та природних ресурсів підписав наказ "Про заборону полювання на лося", котрий встановлював мораторій полювати на лося європейського (Alces alces) на всій території України строком на 25 років. Документ також передбачає розробку програми відтворення популяції лося європейського в Україні та забезпечення проведення необхідних досліджень і моніторингу стану його популяції.

 

"З мораторієм на відстріл цих тварин Україна запізнилася на кілька десятиліть. Зараз за різними підрахунками популяція лосів в Україні нараховує від 2 тис. особин до 6 тис. Тоді як в Білорусі і Польщі – близько 30 тис. До речі, Польщу теж свого часу спіткала подібна історія з масовим відстрілом цих тварин. Зі 2001 року там запроваджено мораторій і популяція лося за цей час зросла у кілька разів", – коментував тоді Остап Семерак. Міністр зазначав, що стан популяції лося – "критичний" і тварина "в Україні опинилася на межі зникнення". 

 

У травні Міністерство ініціювало занесення лося до Червоної книги. Водночас команда Семерака акцентувала увагу на потребі проведення ретельних наукових досліджень. "Щоб зняти напругу у суперечках щодо стану популяції лосів в Україні, ми виступаємо за проведення наукових досліджень за участю авторитетних українських науковців, аби отримати об’єктивні дані щодо стану популяції. Ми також виступаємо за залучення до цього дослідження якомога більшої кількості науковців та екологів, які займаються цією тематикою", – коментував заступник міністра Василь Полуйко.

 

9 листопада Національна комісія з питань Червоної книги України підтримала занесення лося до захисного реєстру. "Попри тиск мисливських лобі, більшістю голосів було прийнято рішення про необхідність внесення лося до Червоної книги. Голосування проходило у таємному форматі (24 голоси "за", 6 "проти", 1 "утримався"). Тепер Міністерство екології може остаточно внести тварину до Червоної книги і захистити від винищення. Наскільки відомо, міністр готовий до цього кроку", – коментував екологічний активіст Олександр Тодорчук. 

 

21.12.2017