Данія створила поважну загрозу для Nord Stream 2.

Парламент країни ухвалив закон, який може унеможливити проходження російського газогону через данські територіальні води.

 

 

Новоухвалений закон дозволяє уряду забороняти створювати газотранспортні проекти, керуючись міркуваннями безпеки або зовнішньої політики – повідомила інформаційна аґенція Reuters. Раніше питання зовнішньої політики і політики безпеки не були вагомою підставою для того, щоби регулюючі органи забороняли газогони в територіальних водах Данії.

 

Згідно з розробленим планом, гілка Nord Stream 2 мала б увійти в територіальні води Данії поблизу Борнгольма, обходячи ту акваторію, де після Другої світової війни затопили значні обсяги німецької хімічної зброї. Компанія-оператор Nord Stream 2 вже подала заявку на дозвіл прокладання газогону Данській енергетичній аґенції. У червні міністр енергетики та клімату Данії Ларс Крістіан Ліллегольт (Lars Christian Lilleholt) заявив: він очікує, що Аґенція завершить свою оцінку на початку 2018 року. Тим часом згаданий закон вступить в силу з першого січня наступного року, проте його застосовуватимуть до вже поданих заяв.

 

Як повідомлялося раніше, також і в Європейській Унії існують суперечки щодо питання про будівництво газогону Nord Stream 2 для транспортування російського газу до Німеччини через Балтійське море, обходячи теперішні сухопутні маршрути через Україну, Польщу та Білорусь. Як заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер за підсумками перемовин про проблему газогону, які пройшли на зустрічі голів держав і урядів ЄУ у Брюсселі: «Країнам-членам спільноти найближчим часом навряд чи вдасться дійти консенсусу з цього питання». За словами Юнкера, лідери низки держав, в тому числі Польщі, Литви, Латвії та Данії, висловили свої заперечення в зв'язку з проектом будівництва газогону, вказуючи на загрозу зростання залежності Унії від поставок російських енергоносіїв і на агресивну політику Росії щодо її сусідів.

30.11.2017