Порошенко перейменував десантні війська і вручив нові – криваво-червоні – берети.

 

У рамках урочистостей з нагоди Дня десантника на Михайлівській площі у Києві відбулась церемонія заміни беретів десантників з блакитних на темно-бордові.

 

У церемонії брав участь Верховний головнокомандувач Петро Порошенко, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Відсьогодні моїм рішенням кольором українського десанту стає темно-бордовий. Це колір крові, вашої крові, пролитої в боях за Україну. Бордові берети для ідентифікації своїх десантників використовують 59 країн світу, 19 з яких – члени НАТО. Таким чином ми, між іншим, впроваджуємо ще один стандарт Північно-Атлантичного альянсу, до членства в якому маю твердий намір привести Україну", – сказав у виступі Президент.

 

Петро Порошенко також прийняв рішення змінити назву Високомобільних десантних військ, анулювавши радянсько-російську абревіатуру ВДВ.

 

"Як Президент та Верховний Головнокомандувач також прийняв рішення змінити назву Високомобільних десантних військ, відійти від радянсько-російської абревіатури ВДВ. Російські "ВДВ" від літа 2014 року беруть безпосередню участь в окупації українського Донбасу, і кримські "зелені чоловічки" – то теж вони. Відтак постановляю запровадити нову назву – Десантно-штурмові війська Збройних сил України. Вона, врешті-решт, більшою мірою відповідає цілям і функціям цього роду військ в умовах сучасних бойових дій", – сказав Порошенко. 

 

Започатковано новий День десантника – 21 листопада, на Михайла. Це, на погляд голови держави, є частиною українізації історико-політичного календаря – на заміну нав'язаному нам радянсько-російському.

 

"Нагадаю, ще 2014 року ми поклали край шизофренічній традиції святкувати головне військове свято в унісон з країною-агресором. Саме тоді я запровадив День захисника України відзначати 14 жовтня", – зазначив голова держави.

 

Він привітав десантників з отриманням беретів нового зразка, зауваживши, що на них змінено і знак – відтепер це купол парашута як символ десантних підрозділів у всьому світі, крила Архистратига Михаїла і вогняний меч, яким він уражає ворогів роду людського. "Архистратиг – ваш небесний покровитель, тож цілком логічно саме 21 листопада відзначати й ваше професійне свято. Звичне 2 серпня – то дата першого стрибка парашутистів в Московському військовому окрузі. До чого ж тут ми? Москва – не Київ... Так само, як "Україна – не Росія", – акцентував Порошенко.

 

Голова держави вручив нові темно-бордові берети командирам підрозділів Десантно-штурмових військ і наказав генерал-лейтенанту Михайлові Забродському провести церемонію заміни беретів військовослужбовців-десантників. 

 

У своєму виступі Петро Порошенко також згадав про міфічне "десантне братство з Росією", котре розбилося під час війни на Донбасі. “Ворог досконало володіє прийомами психологічного впливу, вправно експлуатує стереотипи, спекулює на спогадах про минуле та пов'язаних з тим емоціях. Та хіба хтось з нас ще не розуміє, що "легендарне десантне братерство", символами якого вважали “блакитний берет” та “тєльнік”, було розстріляне російськими зайдами під Слов'янськом, в Донецькому аеропорту,  біля Іловайська та Дебальцевого?” – заявив Президент.

 

Порошенко повідомив, що півтисячі українських десантників не повернулися з бойових завдань, загинувши в запеклих боях з російськими найманцями. “Що відповіли би на це питання 469 вбитих українських десантників, якби лиш могли воскреснути?!” – риторично спитав Порошенко.

 

21.11.2017