У зоні АТО скасували донецький напрямок.

 

Три напрямки зони антитерористичної операції, котрі контролюють Луганське, Донецьке та Маріупольське оперативно-тактичні угруповання, переформовано в два напрямки.

 

Про це повідомляє видання “Новинарня”, покликаючись на джерела у штабі АТО та серед офіцерів нижчої ланки, котрі беруть участь у проведенні операції.

 

"Дійсно, формат АТО буде змінено на два сектори, і межі відповідальності бригад також", – розповів співрозмовник видання.

 

При цім донецький напрямок розділили між двома фланговими "секторами" – луганським і маріупольським. "Наразі донецького напрямку немає. Є маріупольський і луганський", – підтвердили телефоном зі штабу операції.

 

Співрозмовник зазначив, що це "внутрішні справи"; який формат приймуть надалі – ще невідомо. Офіцер уточнив, що це не залежить від розгляду та ухвалення Верховною Радою закону про деокупацію Донбасу зі зміненим форматом АТО.

 

Реорганізація секторів непрямо підтверджується також формою звітів прес-центру штабу АТО та речників Міністерства оборони з питань АТО. Так, востаннє "донецький напрямок" фіґурував у зведеннях за 5 листопада. Надалі йдеться про луганський та маріупольський (він же приморський).

 

Приблизний новий поділ секторів можна зрозуміти зокрема зі зведення 8 листопада – в ньому шахта "Бутівка" (колишній донецький напрямок, північна околиця Донецька) віднесена вже до приморського напрямку. "На приморському напрямку за добу бойовики здійснили дев’ять прицільних обстрілів наших позицій і на кожен отримували від наших захисників потужну відповідь з усього наявного арсеналу зброї, не забороненої Мінськими домовленостями. (…) У районі Невельського, Павлополя, Новотроїцького та шахти “Бутівки” незаконні збройні формування обстріляли українські позиції із гранатометів та стрілецької зброї", – сказав на брифінгу в середу, 8 листопада, речник Міноборони з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

 

Відбуваються зміни також у командуванні операції. Дотепер силами АТО в Донецькій і Луганській областях командував генерал-лейтенант Олександр Локота, перший заступник командувача Сухопутних військ ЗС України. Згідно з інформацією з військ, новий керівник сил АТО на Донбасі – генерал-лейтенант Михайло Забродський, командувач Високомобільних десантних військ ЗСУ.

 

"На даний момент командувач сил АТО – генерал-лейтенант Забродський", – сказав представник прес-центру.

 

Забродський – бойовий генерал, Герой України, відомий насамперед рейдом на чолі 95-ї окремої аеромобільної бригади по тилах "ДНР/ЛНР" у липні-серпні 2014 року.

 

Нове призначення Забродського пояснюють тим, що в ході великої ротації на лінію зіткнення зайшло кілька бригад десантно-штурмових військ, в тому числі 25-та повітряно-десантна та 79-та десантно-штурмова.

 

08.11.2017