Президент привітав українців зі століттям проголошення УНР.

 

Президент України Петро Порошенко закликав пам’ятати події Української революції столітньої давнини, коли українці, проголосивши Українську Народну Республіку, не змогли втримати державу через внутрішні чвари.

 

Про це Порошенко заявив під час зустрічі з учасниками Революції Гідності та батьками Героя України Сергія Нігояна у Дніпрі, згадавши про те, що саме 20 листопада 1917 року Українська Центральна Рада проголосила свій Третій Універсал, повідомляє прес-служба АП.

 

"Він проголошував Українську Народну Республіку тоді в межах Київщини, Поділля, Волині, Чернігівщини, Полтавщини, Харківщини, Херсонщини, Таврії і, звичайно ж, Катеринославщини з її запорізьким козацьким корінням", – нагадав Петро Порошенко, зазначивши, що, хоч в Пєтроґраді в ті дні "вже орудували та безчинствували більшовики", та попри те автори Універсалу "все ше якимось чином тішили себе та всіх українців ілюзіями про зв’язок з міфічною демократичною Росією".

 

"Однак дуже важливо, що і сам універсал, і чітке окреслення кордонів УНР, і поступовий перехід влади до українських державних органів – Центральної Ради та Генерального Секретаріату – все це вело до неминучого декларування нашої з вами української незалежності. Саме тому це так важливо", – наголосив голова держави, додавши, що для сучасних українців "головне зараз пам’ятати, чому наші предки тоді цю незалежність втратили, загубили". "Як казав учасник подій того часу В’ячеслав Липинський: «Не завойовані ніколи чужою зброєю, а завжди українці лише власним внутрішнім розладом підпадали під зовнішній вплив». Тому в дні сторіччя УНР я хотів би ще раз наголосити і закликати всі політичні сили до єдності – єдності заради України", – заакцентував Президент, зауваживши, що минулі чотири роки були дуже важкими для нашої держави.

 

Він також звернув увагу на те, що за ті сто років Росія так і не змогла змиритися з існуванням Української незалежної держави. "Інстинкти, рефлекси та фобії Москви залишаються за ці сто років абсолютно незмінними", – констатував Порошенко.

 

20.11.2017