Нацбанк може припинити карбування дрібних монет.

 

Національний банк України розглядає можливість оптимізації обігу монет дрібних номіналів, пропонуючи припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок.

 

Про це йдеться у проекті рішення, оприлюдненому Нацбанком для громадського обговорення.

 

"Всі ці номінали розмінних монет будуть залишатися в обігу. Проте надалі готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів (додатковим випуском)", – повідомляється на сайті.

 

Нацбанк зазначив, що монети дрібних номіналів фактично припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги, водночас вартість виготовлення цих грошей перевищує їхній номінал, а учасники готівкового обігу щорічно зазнають втрат на обробку, транспортування і зберігання монет. Припинення карбування монети номіналом 25 копійок зумовлене тим, що при відсутності монет номіналами 1-5 копійок 25 копійок не будуть розмінюватися 10 копійками.

 

Згідно з інформацією НБУ, сьогодні в обігу є 12,9 мільярда монет: 2,4 мільярда – номіналом 1 копійка, 1,4 мільярда – 2 копійки, 1,9 мільярда – 5 копійок, 3,8 мільярда – 10 копійок, 1,7 мільярда – 25 копійок, 1,2 мільярда – 50 копійок, 0,5 мільярда – 1 гривня.

 

Основними споживачами монет є торгова мережа, заклади громадського харчування, громадський транспорт, аптеки, відділення "Укрпошти", організовані й неорганізовані ринки.

 

Регулятор наголошує, що монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок водночас продовжать виконувати функцію засобу платежу – люди зможуть використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа – встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 копійок. При цім НБУ пропонує округляти загальну суму покупки при відсутності монет у покупця і продавця у бік зменшення, якщо сума закінчується від 1 до 4 копійок, і в бік збільшення, якщо сума закінчується від 5 до 9 копійок. При безготівкових розрахунках округлення не буде.

 

Посилаючись на міжнародний досвід, регулятор відзначає, що одномоментне вилучення з обігу монет дрібних номіналів може викликати великий резонанс у суспільстві і проблему їх знищення, у той час як припинення карбування монет з поступовим виведенням їх з обігу дозволяє уникнути таких наслідків.

 

"Введення правил округлення не буде мати ніякого впливу на інфляцію як безпосередньо, так і опосередковано, оскільки мова йде про правила округлення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів. Враховуючи це, прямого впливу на показники інфляції запропоноване рішення не спричинить. Це підтверджує досвід таких країн, як Данія, Швеція, Норвегія, Угорщина і Чехія", – йдеться у повідомленні НБУ.

 

17.11.2017