За рік експорт зернових упав на 6%.

 

Україна з початку маркетингового року експортувала майже 14,4 млн тонн зернових культур. У порівнянні з минулим роком цей показник упав на 6%.

 

Про це повідомив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, повідомляє прес-служба відомства. 

 

"У минулому році станом на аналогічний період ця цифра становила майже 15,3 млн тонн. Є певне зниження, яке частково пов’язане з падінням валового збору збіжжя в Україні, а частково – з питанням зернової логістики", – зазначив Лапа.

 

Із загальної кількості експортованих зернових понад 8,5 млн тонн припадає на пшеницю (4,8 млн тонн – продовольча, 3,7 млн тонн – фуражна); 3,5 млн тонн – ячмінь, 1,9 млн тонн – кукурудза.

 

У межах поточного маркетингового року також експортували майже 2,1 млн тонн олійних культур, зокрема: ріпаку – 1,7 млн тонн, сої – 0,4 млн тонн. 

 

Загалом, згідно з прогнозом Мінагро, у 2017/18 маркетинговому році Україна збере другий за обсягом врожай за новітню історію України – 62 млн тонн. Рекордний валовий збір зернових (66 млн тонн при врожайності 46,1 ц/га) Україна зібрала у 2016 році.

 

Вирішальним для узагальненого прогнозу став урожай пшениці та кукурудзи, які формують 80% валового збору.

 

Основним фактором, який вплинув на зниження врожайності, є низький рівень опадів у період вегетації культури. Найбільше недоотримали вологи поля в Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях.

 

02.11.2017