Росія роками давала хабарі урядовцям США для отримання вигідних контрактів.

Про це повідомило американське видання The Hill з покликом на свої джерела у ФБР.

 

 

The Hill розповідає, що, за повідомленням джерела, ФБР отримало незаперечні свідчення того, що ще за президентства Барака Обами представники російської атомної промисловості давали хабарі, займалися відкатами, вимаганням і відмиванням грошей для розширення своєї присутності в американській атомній енергетиці.

 

Покликаючись на урядові документи й інтерв'ю, The Hill пише, що федеральні аґенти ще 2009 року використали конфіденційного американського свідка, котрий працює в російській атомній промисловості, для збору великої фінансової документації, негласного запису розмов і перехоплення електронної переписки. З отриманих матеріалів випливало, що Москва скомпрометувала американську компанію, яка займається перевезеннями урану, за допомогою хабарів і відкатів у порушення Закону про боротьбу з корупцією за кордоном.

 

ФБР також отримало свідчення очевидців, підкріплені документами, які доводили, що чиновники з російської ядерної сфери переправляли до США мільйони доларів, призначені для благодійного фонду екс-президента Білла Клінтона в період, коли Гілларі Клінтон обіймала посаду державного секретаря. «І саме тоді американське зовнішньополітичне відомство ухвалило позитивне для Москви рішення», – повідомили джерела The Hill.

 

«Схема з вимаганням реалізовувалася зі згоди російських чиновників високого рангу, котрі отримували частину надходжень від відкатів», – пише газета з покликом на слова аґента ФБР. Однак замість того, щоб негайно висунути звинувачення ще 2010 року, Міністерство юстиції США продовжувало розслідування ще майже чотири роки, фактично позбавивши американську громадськість і Конгрес інформації про російську корупційну діяльність в ядерній сфері.

 

«За цей час адміністрація Обами ухвалила два важливих рішення на користь комерційних ядерних амбіцій Путіна. Перше рішення було ухвалене в жовтні 2010 року, коли Держдепартамент і урядові відомства, репрезентовані в Комітеті з іноземних інвестицій в США, схвалили частковий продаж канадської видобувної компанії Uranium One російській державній корпорації "Росатом", завдяки чому Москва отримала контроль над більш ніж двадцятьма відсотками поставок американського урану. Потім 2011 році адміністрація Обами дозволила дочірній компанії "Росатома" – Тenex – продавати комерційний уран американським атомним електростанціям в партнерстві з United States Enrichment Corp», – вказує The Hill.

18.10.2017