Розпочалась реставрація «Криниці з левами».

 

У Львові на вул. Коперника розпочалися роботи з реконструкції «Криниці з левами», повідомили в управлінні охорони історичного середовища, інформує прес-служба ЛМР.

 

Роботи проводить підрядна організація ПП «Оберіг Груп». На проведення робіт з міського бюджету виділено 100 тис. грн.

 

«Криниця з левами» з’явилася у Львові в середні ХІХ ст. До неї вода була проведена з джерела. На старих фотографіях видно, що це була ніби ванна-фонтан з питною водою. Два леви, яких там поставили, були перенесені зі старої Ратуші, що була на місці теперішньої. Ще два леви зі старої Ратуші зараз перебувають на Високому замку», - розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

 

За її словами, перша причина, чому «Криницю з левами» необхідно відреставрувати – це схил. Він руйнується і з’їжджає. Друга причина – це леви, що усі ці роки стояли без реставрації, тому були у жахливому стані.

 

«Леви вже демонтовані. Вони перевезені в майстерню. Їх почистили від бруду та біонаростів. Зараз два тижні леви стоятимуть в спеціальних компресах. Це відбувається відсолення. Пізніше будемо дивитися чи потрібно ще щось доповнювати.

 

Щодо реконструкції криниці, то вже зрізали дерева, які заважають проведенню робіт, і з понеділка будемо розпочинати будівельні роботи. Стінка частково буде розібрана. Буде зроблена захисна підпірна стінка та буде почищена ванна», - додала Лілія Онищенко.

 

Цього року усі роботи планують завершити. Однак левів, швидше за все, на зиму ставити не будуть.

12.10.2017