Крах політики

 

Те, що відбулося вчора, — це крах політики. Політика є вирішенням проблем, а не створенням нових. Вирішення політичних проблем не може бути передано суддям, прокурорам та поліції, тим паче, коли за своїми масштабами проблеми стають державними. В Каталонії існує політична проблема, вона не нова, але досягла аж таких розмірів, бо у свій час до її вирішення навіть не бралися. Можна зрозуміти, що Маріано Рахой не мав можливості нічого узгоджувати у вересні 2012 року, коли Іспанія рятувалася на межі краху, але минуло п'ять років відколи економіка відновилася, і уряд Народної партії, наприклад, зміг досягти бюджетної угоди з Баскійською націоналістичною партією, яка ще більше упривілейовує Країну Басків.

 

Банкрутство політики — це  банкрутство всіх. Я не бачу реакції на те, що сталося вчора. Чи хтось дійсно вважає, що рух до незалежності ослаб? І що гірше, нас чекають дуже важкі дні і нові спалахи напруженості. Ця газета вже втомилась просити про діалог. Але не з глухим — єдиним, кого бачимо. Відчуття таке, що реакція була неадекватною і що було бажання досягти межі. Іспанія опинилася на перших сторінках міжнародної преси з фотографіями, які важко пояснити в західній країні. Зла справа для бренду Іспанії. Страшна новина для Європейського Союзу.

 

Банкрутство в політиці — це нездатність зрозуміти одні одних. Неправда, що переможець завжди має рацію. Правда на боці того, хто здатний приймати консенсус, переконати у своїх ідеях і мотивах. Не можна переступати закону, це правда. Але не можна  переступати межі здорового глузду. Колективна нездатність впоратися із серйозною проблемою є спільною невдачею. І в нашому випадку ми навіть не можем знати її вимір для нашого життя.



Маріус Керол,
головний редактор провідної каталонської газети La Vanguardia


Màrius Carol
El fracàs de la política
La Vanguardia, 2.10.2017
Зреферував О.Д.

 

02.10.2017