Матіос спростував інформацію про диверсійні групи на Вінниччині.

 

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос спростував інформацію про затримання диверсантів на Вінниччині у рамках проведення контртерористичних навчань і заявив, що в справі про вибухи на військовому арсеналі у Калинівці не виявлено інформацію про диверсії.

 

Про це Матіос заявив на брифінґу в Одесі, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Диверсійних груп, про які говорить Facebook або інші, слідство на території Вінницької області не встановило, даних про це немає. Друге: даних про безпілотні літальні апарати слідство, яке почало працювати через півтори години після початку вибухів, не виявило... Жодних груп, про які говорив радник міністра оборони [Юрій Бірюков], ДРГ або тих, кого затримали, або хтось втік – не було", – зазначив Матіос.

 

З його слів, антитерористичні навчання, які анонсували раніше Вінницька облдержадміністрація та Служба безпеки України, "фактично не розпочалися".

 

"Ми маємо визначити причину та причинно-наслідковий зв'язок, чому так сталося [з вибухами]. Це неналежне зберігання, яке забезпечувалося технічними можливостями 1987 років випуску, це неналежне виконання обов'язків охороною або це фактично диверсія, вчинена сторонніми або особами, які мали доступ до території складів. Усі ці версії розслідуються за однією методикою", – заявив головний військовий прокурор.

 

Нагадаємо, військова прокуратура Центрального регіону України внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань саме за за ст.113 КК України (диверсія).

 

Водночас Анатолій Матіос заявив, що військова прокуратура не має повноважень перевіряти використання коштів державного бюджету, виділених на оборону, а також роботу складів і арсеналів – через скасування функції прокурорського загального нагляду.

 

"Військова прокуратура позбавлена в особливий період... уся прокуратура позбавлена права приходити та перевіряти склади. Нас, завдяки реформуванню [органів прокуратури] позбавили можливості перевірити, як використовуються бюджетні кошти на оборону, як функціонують склади, арсенали тощо", – поскаржився Матіос.

 

Він зазначив, що прокуратура може виконувати роботу вже виходячи з наслідків, а не превентивно.

 

Анатолій Матіос узявся розвінчувати ще одне твердження, висловлене на тлі вибухів, – про те, буцімто втрата частини арсеналу не спричинить істотного збитку боєздатності держави. "У зв’язку з надзвичайно великими втратами боєприпасів за останні два роки внаслідок надзвичайних подій або внаслідок підривів державі буде дуже складно відновити весь цей боєзапас, який за два роки вибухнув – це жахливі сотні мільярдів гривень", – сказав Матіос.

 

Головний військовий прокурор наголосив, що основними причинами, на його думку, є "зашкарублість" системи освоєння виділених коштів і охорони на артилерійських складах, за що відповідає Генеральний штаб Збройних сил України.

 

28.09.2017