Жадан закликав німецьких політиків відмовитися від подвійних стандартів щодо України.

 

Український поет і письменник Сергій Жадан закликав німецьких політиків відмовитися від подвійних стандартів та популізму щодо України і запропонував чесний діалог між Німеччиною та Україною.

 

Про це він написав у своїй колонці для Deutsche Welle.

 

"Чесно кажучи, ми не завжди можемо зрозуміти, що відбувається. Візьмімо, скажімо, спроби німецьких політиків грати за подвійними стандартами: вони незрозумілі. Позиція Крістіана Лінднера, лідера "Вільних демократів", який пропонує, щоб уряди просто заплющували свої очі на російську анексію українських територій, – незрозумілі. Слова міністра закордонних справ Німеччини, який під час візиту до Росії та переговорів про будівництво нового газопроводу стверджував, що політика не повинна впливати на цей проект, – це не зовсім зрозуміло. Подібно, і ставлення колишнього канцлера Герхарда Шредера, який з втіхою обіймає керівну посаду в російській нафтовій компанії "Роснєфть", теж не надто зрозуміле", – обурюється Жадан.

 

Сергій зазначає, що "ми, українці, бачимо це як цинічну та явну підтримку агресора та окупанта, який кожен день вбиває наших громадян у війні".

 

"Україна платить дуже високу ціну за вибір на користь європейських цінностей. Вона сплачує ціну життям своїх громадян, для яких такі поняття, як свобода, демократія та європейські цінності, не є порожніми словами, бо вони наповнені реальним змістом. Чи спроби контактів із агресором або лобіювання його інтересів пов'язані з концепцією європейських цінностей, – для українців це не просто риторичне питання", – наголошує Жадан.

 

"Ми всі – і німці, і українці – не можемо забувати, що будь-який популізм може перетворитися на катастрофу. Будь-яке кокетство з диктаторами та злочинцями може спричинити до відновлення проблем, які створювали ці диктатори, – для всіх, навіть тих, хто з ними фліртує", – застерігає Сергій.

 

17.09.2017