"План Маршалла" має пришвидшити зростання економіки на 7%.

 

Ініційований Литвою "План Маршалла для України" допоможе повернути довіру міжнародних фінансових установ та забезпечити зростання економіки Україні до 5-7%.

 

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів у четвер, 14 вересня, під час спільного українсько-литовського прес-брифінгу щодо ініціативи "План Маршалла для України" про довгострокову фінансову підтримку реформ в Україні, повідомляє "Укрінформ".

 

"Наші колеги з Європи представили нам чіткий план. Цей план є в двох площинах. Площина перша – допомога ініціативної групи нам на європейському майданчику, і друга – використання двосторонніх відносин між Україною і Литвою для допомоги, консультацій, формування відповідної конкретної стратегії в часовій лінійці на 2018-2020 роки, як середня перспектива, і в дальній перспективі цей план Маршалла – до 10 років", – поінформував Кубів.

 

Зі слів віце-прем'єра, план передбачатиме щорічне фінансування у розмірі 5 млрд доларів для підняття української економіки. "Про що йдеться конкретно? Це залучення і повернення довіри фінансових міжнародних установ, спільне проведення фінансування швидких проектів змін. Ми говоримо про не менш як 5 млрд дол. на рік... І ми говоримо про дуже важливий аспект – ріст економіки від 5 до 7%. Це попередні параметри", – зазначив віце-прем'єр-міністр.

 

Екс-прем'єр Литви, співавтор "Плану Маршалла для України" Андрюс Кубілюс сказав, що ініціативу офіційно представлять на саміті "Східного партнерства" наприкінці листопада 2017 року з поетапною схемою реалізації.

 

"Сьогодні якраз в Європейському парламенті на комітеті закордонних справ обговорюють дуже важливий документ: так звану резолюцію з рекомендацій до саміту "Східного партнерства". Саміт відбудеться наприкінці листопада. Якраз у цій резолюції вже йдеться про те, чого ми і намагалися досягти: про "План Маршалла" і про мандат комісії ЄІБ, щоб вони підготували конкретні документи", – розповів Кубілюс.

 

"Перед нами стоїть набагато більше завдання. Підготувати конкретніший проект, як цей план може втілюватися у життя. Над цим ми почали працювати дуже інтенсивно", – зазначив литовський політик.

 

Кубілюс сказав: ініційований Литвою проект стане проміжним інструментом для мотивації реформування економіки на той час, поки Україна не отримає членства у Європейському Союзі.

 

"На жаль, як ми знаємо, будучи членом Європейського Союзу, всю ситуацію в ЄС, який досі ще переживає деякі глибокі проблеми: Brexit, біженці тощо, поки що ми не бачимо, щоб Україні та іншим державам "Східного партнерства" найближчим часом запропонували перспективи членства у ЄС. Ми цю дійсність розуміємо. Ми боремося за те, щоб Україна та інші країни "Східного партнерства" якомога швидше отримали якраз ось таку перспективу", – заявив Кубілюс.

 

Зі слів політика, за останні роки Україна та ЄС зробили досить багато – зокрема, йдеться про безвізовий режим і початок Асоціації. "Питання стоїть: а що далі? Коли ми зрозуміли, що пропозиція щодо членства у ЄС поки що не з`явилася на робочому столі, ми тоді запропонували ось цей "План Маршалла" як проміжний інструмент для того, щоб це дійсно допомогло тримати мотивацію до реформ як у суспільства, так і політиків", – констатував екс-прем'єр.

 

Він зазначив, що щорічні плановані інвестиції у розмірі 5 млрд дол. будуть спрямовувати не на стабілізацію ситуації, як це було раніше, а безпосередньо на розвиток української економіки. "Якщо Україна отримає 5 млрд дол. річних інвестицій прямо у реальну економіку, а не на стабілізацію фінансової ситуації, куди йшли всі перші грошові суми, як і МВФ, так і ЄС, зростання української економіки вийде на рівень 6-7%. І це був би якраз той результат, для досягнення якого якраз мотивація на реформи буде підтримуватися", – резюмував Кубілюс.

 

14.09.2017