ООН визнала операцію проти мусульман-рохінджа в М'янмі етнічною чисткою.

З відповідною заявою виступив Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй з прав людини Зейд Раад аль-Хуссейн.

 

 

«Оскільки М'янма відмовляється надати доступ для розслідувань порушень прав людини, ситуацію неможливо повністю оцінити, однак вона здається хрестоматійним прикладом етнічної чистки», – заявив аль-Хуссейн на відкритті 36-ї сесії Ради ООН з прав людини. Він закликав уряд М'янми забезпечити доступ представників ООН в північний штат Ракхайн, де тривають зіткнення між мусульманами і армією М'янми.

 

Правозахисники заявляють, що заворушення в країні охопили щонайменше 10 районів. А журналісти на місцях повідомляють про палаючі села на кордоні з Бангладеш – подає новинний телеканал N-TV.

 

«Уряд М'янми має перестати вдавати, що рохінджа самі підпалюють свої будинки і руйнують свої села. Це повне заперечення реальності завдає величезної шкоди міжнародній репутації держави, до якої донедавна ставилися прихильно. Я закликаю уряд припинити жорстоку воєнну операцію, яку він проводить, притягнути до відповідальності всіх винних у порушеннях і припинити жорстоку дискримінацію мусульман-рохінджа», – закликав Зейд Раад аль-Хуссейн.

 

Ескалація напруження в М'янмі почалася після того, як 25 серпня 2017 року бойовики з «Армії порятунку рохінджа Аракана» (АРСА) провели скоординований напад на понад три десятки поліційних постерунків і на базу м’янманської армії, убивши щонайменше 12 співробітників сил безпеки. Окрім того, бойовиків звинувачують у вбивстві 14 мирних жителів.

 

Військовики М'янми повідомили, що під час зіткнень урядових сил і бойовиків-рохінджа з провінції Ракхайн було вбито приблизно 400 осіб і майже всі вони – бойовики. Доступ журналістів до цієї провінції обмежений, тому важко підтвердити або спростувати конкретні цифри.

 

Керівництво М'янми стверджує, що ісламістське повстанське угрупування АРСА пов'язане з міжнародними терористичними організаціями, отримує від них фінансову та іншу допомогу. Самі члени АРСА заперечують зв'язок з тероризмом. Напередодні рохінджа оголосили про одностороннє припинення бойових дій на один місяць, щоб покласти край гуманітарній кризі.

11.09.2017