Документи психлікарні Дніпра щодо дисидентів передадуть Інститутові пам'яті.

 

Історії хвороб дисидентів і заручників КҐБ, які зберігали у дніпровській психіатричній лікарні, Міністерство охорони здоров'я передасть в Інститут національної пам’яті.

 

Про це повідомила в.о. міністра Уляна Супрун в інтерв'ю "Радіо Свобода"

 

З її слів, це вимушений крок, адже приміщення лікарні перебуває "в жахливому стані".

 

Водночас, додала Супрун, інші документи тимчасово зберігатимуть в Міністерстві охорони здоров’я.

 

"Ми працюємо над тим, щоб ми пацієнтів з тієї лікарні перевезли в інші лікарні, бо умови там жахливі. У них залишався архів діловодства ще до 1991 року, хоча це мало вже бути передано в Державний архів. Щоб захистити, щоб він не був знищений, ми тимчасово його переносимо в МОЗ. Більшість документів – це звичайні історії хвороб. Ті, які мають значення, що стосуються або дисидентів, або тих, хто був заарештований КДБ або МВС, – ці архіви ми передамо в Інститут національної пам’яті", – сказала вона.

 

В.о. міністра охорони здоров’я запевняє, що всі персональні дані будуть захищені відповідно до закону.

 

Напередодні політв’язень, лікар-психіатр Семен Глузман висловив занепокоєння щодо долі унікальних документів дисидентів і в’язнів радянської системи, які до цього часу не були систематизовані. Він висловив стурбованість, що ініціатива МОЗу може спричинити до витоку персональних даних.

 

"Багато поневолених, які перебували там в умовах відвертих знущань, фізичного насильства, інсуліно-шокової терапії, масованої обробки великими дозами нейролептиків і т. п., були змушені імітувати зміну своїх політичних і релігійних переконань з єдиною метою – послабити тиск психіатричної репресії. Цю вимушену обставинами "слабкість" не можна, на мій погляд, виставляти на розсуд широкій публіці", – апелював Глузман.

 

31.08.2017