Під Органним залом протестували проти "совка" в мистецтві.

 

Активісти пікетували Будинок органної та камерної музики після того, як 23 серпня переможцем конкурсу на посаду директора Органної зали назвали Юліана Винницького, який очолює його з 1988 року.

 

Про це повідомляє ZAXID.NET.

 

 

Активісти вважають рішення, яке прийняла конкурсна комісія, неправомірним.

 

Другий кандидат на посаду, молодий дииґент і засновник Collegium Musicum Іван Остапович, планує оскаржувати його у суді.

 

Основна претензія учасників акції — це маніпуляції з "останнім голосом" на користь Винницького. Одна із членкинь комісії, Ольга Пастушенко (ГО "Львівський відділ Союз українок") прийшла на засідання комісії уже після того, як були оприлюднені програми, тобто голос віддавала фактично навмання. На початку засідання члени комісії проголосували, що працюватимуть без пані Пастушенко. Вона "добігла" перед самим голосуванням — і фактично її голос став вирішальним (за Винницького було п’ять голосів, за Остаповича — чотири).

 

Також Іван Остапович оскаржуватиме рішення комісії і через конфлікт інтересів. Зі слів Тараса Демка, арт-менеджера Collegium Musicum, член комісії Михайло Зарічний проводив свій день народження у Lviv Organ Hall 8 березня. "Це була презентація його книжки — що свідчить, що чинний директор надав йому таку змогу. Зрозуміло, що про об'єктивність тут і мови бути не може", — певен Демко.

 

Остапович також вважає порушенням закону те, що член комісії Ігор Калинець пішов наперекір принципу неупередженості (вимога закону), коли ще до початку презентації сказав, "що буде голосувати проти мене".

 

Окрім того, Юліан Винницький під час презентації власне не представив програми розвитку органного залу, що теж, на думку активістів, є порушенням закону "Щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури".

 

25.08.2017