Проїзні квитки на електротранспорт подорожчають удвічі.

 

Речник львівського уомунального підприємств «Львівелектротранс» Іван Бондар розповів, що після обрахунків підприємство запропонувало попередню вартість місячних карток, передає Твоє Місто.

 

Так, для підприємств ціна становитиме: трамвай + тролейбус – 270 грн, окремо для трамвая чи тролейбуса – по 180 грн, для громадян: трамвай + тролейбус – 230 грн, окремо на трамвай чи тролейбус – по 140 грн, для учнів і студентів: трамвай + тролейбус – 115 гривень, окремо на трамвай чи тролейбус – по 70 грн.

 

Економіст «Львівелектротрансу» Надія Федушко пояснила, що тариф для місячних карток розраховували, спираючись на дані Головного управління статистики.

 

«За місяць кількість поїздок по картках у Львові становить 60 разів (одним видом транспорту) і по 45 поїздок двома видами транспорту (тобто разом 90 разів). Відповідно до цього, 60 поїздок по 3 гривні – це є 180 грн. А 90 поїздок по 3 грн – це є 270 грн. Така вартість мала би бути для всіх: і для мешканців, і для підприємств. Однак, ми зробили знижку для населення. Пільгові картки для учнів і студентів обраховувалися вже з розрахунку вартості загальних», – розповіла вона.

 

За словами Івана Бондаря, під час обрахунків аналізували середній тариф на перевезення в електротранспорті інших міст України (опрацьовували дані за 15 липня 2017 року). Для порівняння, у Харкові один вид загального квитка коштує 300 грн, два види разом (трамвай і тролейбус) – 325 грн. У Вінниці – 240 грн (два види) і 220 (один). В Одесі – 180 і 120 грн відповідно.

 

«Також ми пропонуємо запровадити триденний трамвайно-тролейбусний квиток. Тут здебільшого розраховуємо на туристів, які приїжджають до Львова на вихідні. Такий квиток коштуватиме 40 гривень і діятиме у всіх трамваях і тролейбусах міста. Ми подаємо обрахунки і пропозиції. Остаточне рішення за виконкомом міської ради», сказав Іван Бондар.

 

Водночас керівник проекту Електронний квиток Сергій Журбенко здивований і обурений запропонованими цінами. Він радить ЛКП звернутись до європейського досвіду, а не до досвіду українських міст.

 

«Що кажуть нам транспортні експерти з Європи: вартість абонементи на місяць розраховується виходячи із розрахунку 2,5 поїздки в кожний робочий день місяця. В середньому в місяці 22 робочих дня, виходить 55 поїздок. Після того для приваблення пасажирів, що купують місячні абонементи і фактично кредитують підприємство, робиться знижка від отриманої суми.

 

На сьогодні ситуація наступна: 55 поїздок х 2 грн=110. Вартість абонемента 100 грн. Повністю відповідає європейській практиці.

 

Що буде: 55 поїздок х 3 грн = 165. Потрібно застосувати розумну знижку і зробити вартість абонементу 140, або максимум 150 грн.

 

Що робить ЛЕТ: 230 !!! Людоньки, ви головами думаєте?»,  – прокоментував він.

 

Сергій Журбенко додав, що посилатись на дешевий абонемент на один вид транспорту не варто, адже у Львові надто слабка мережа, аби можна було користуватись лише трамваєм або тролейбусом.

 

Як повідомляв Z, згідно з рішенням виконкому ЛМР, з 1 вересня проїзд в міському електротранспорті подорожчає до 3 грн (загальний квиток) і 1,5 грн (пільговий).

09.08.2017