На Личаківському цвинтарі реставрують одну з центральних каплиць.

 

На Личаківському цвинтарі у Львові триває реставрація однієї з центральних каплиць – каплиці Адамських, що є єдиною каплицею на кладовищі з трапецієподібним порталом, який – рідкісне явище у сакральних спорудах, інформує прес-служба Львівської міськради.

 

За словами директора ЛКП музей «Личаківський цвинтар», відновлення каплиці Адамських дозволить довершити ансамбль вхідної площі музею, де розташовано 6 родинних усипальниць, створених в різних стилях.

 

Франц Адамський був учасником походів Наполеона. Загалом на Личаківському цвинтарі поховано 50 учасників походів Наполеона.

 

Вартість ремонтно-реставраційних робіт становить близько 85 тис. грн.

 

«Можливо, ще будуть доповнення, адже плануємо поставити два лампіони, ліхтарі, завдяки яким ансамбль із усипальниць більш цікаво виглядатиме у вечірній час», – розповів Михайло Нагай, директор ЛКП музей «Личаківський цвинтар».

 

Загалом цього року на ремонтні роботи на Личаківському цвинтарі планують витратити понад 1 млн. грн.

 

«З року в рік збільшується кількість робіт, які проводиться на території музею «Личаківський цвинтар». Більшість реставраційних робіт ми проводимо завдяки коштам, отриманим від господарської діяльності музею. Іншу частину великого обсягу робіт проводимо завдяки програмі українсько-польської співпраці «Спільна охорона культурної спадщини», – розповіли в музеї.

 

Окрім реставрації каплиці Адамських, на Личаківському цвинтарі цього року заплановано відреставрувати ще 25-27 об’єктів. Це здебільшого індивідуальні пам’ятники на могилах українських діячів.

 

«Є багато робіт біля поховань бійців АТО, але ще не всі пам’ятники встановлені обласним УКБ, тому чекаємо встановлення всіх пам’ятників та почнемо благоустрій. В цьому році плануємо облаштувати центральне місце для покладання вінків та проведення пам’ятних заходів. Вже є у розробці декілька варіантів та проектів цього місця», – зазначив Михайло Нагай.

 

 

03.08.2017