Росія стала лідером за запитами на видалення інформації в Google.

Про це в п'ятницю, 21 липня, подало видання Newsweek, покликаючись на статистичний звіт компанії Google Transparency Report

 

 

За підсумками 2016 року кількість запитів у Google від російських державних органів, органів правопорядку та поліції на видалення «протиправного контенту» зросла аж на 478% – до 13,2 тисячі. Як випливає зі звіту Transparency Report, який регулярно публікує компанія Google, запити з Росії становили більш як половину від усіх запитів на видалення контенту, отриманих Google з усього світу. Держоргани всіх інших країн сумарно надіслали до американської IT-корпорації тільки 9,3 тисячі запитів на обмеження доступу до протиправної інформації.

 

85% російських запитів було направлено з метою «забезпечення національної безпеки». Ще 5% запитів стосувалися «критики представників влади», 2% були пов'язані з пропагандою суїциду й іншими порушеннями законодавства. Згідно зі статистикою Google, велика частина запитів, а саме 43,4%, стосувалася відео на YouTube, 43,2% – веб-пошуку.

 

Google задовольнив 74% російських заявок. Вказані в них ресурси були заблоковані або видалені.

 

У своєму звіті Google наводить низку прикладів того контенту, який просить заблокувати Росія. Держоргани РФ, наприклад, вимагали видалити інформацію про теракти в Грозному в одному з блогів. Також була вимога заблокувати доступ з Росії до «Кухонної книги анархіста» авторства Вільяма Павелла (посібник з виготовлення наркотиків і вибухових пристроїв з незаборонених хімікатів і предметів).

21.07.2017