Прихований текст в середньовічній книзі

 

У книжковому корінці середньовічного манускрипту науковці виявили захований античний текст. На пергаменті нанесений римський юридичний текст разом з коментарями на полях. Перед тим, як пергамент вкрили середньовічними текстами, попередні написи видряпали та вимили. Лише рентгенівське випромінювання синхротоном зробило їх знову видимими.


Книга 1537 року, в корінці якої знайшли античний текст. Зображення: © Northwestern University 


 

Сучасна техніка часто допомагає зробити придатними для прочитання тексти на старому пергаменті чи манускриптах. Позаяк написи вицвітають або пергамент стає надто крихким і непридатним для того, щоб його розгорнути. Нещодавно учені змогли розшифрувати напівстртий сувій завдяки спеціальній рентгенівській техніці.

 

Деколи писці навмисно стирали давніші тексти, аби створити місце для нових. У пізньому середньовіччі така форма обробки пергаменту була особливо популярною. Старіші сторінки пергаменту палітурники використовували як обкладинку для нової книги. З огляду на це багато манускриптів з XV–XVIII століть приховують у своєму корінці старіші тексти. Дотепер зробити видимими та придатними для прочитання вдалося лише окремі з них.

 

Один із таких прихованих текстів недавно розпізнали Марк Валтон (Marc Walton) та його колеги з Північно-Західного університету США. Вони аналізували рукописну книгу 1537 року з текстами грецького поета Гесіода.

 

Як корінець книги, так і палітурка складаються з пергаменту, на якому можна було виявити тоненькі сліди видряпаних і вимитих написів. «Чорнило роз’їло пергамент, тому можна було розгледіти тексти», – пояснила колега Валтона Емелін Пує (Emeline Pouyet). Слабо проглядалися дві колонки давнішого тексту.

 

Зробити видимими ці написи науковці намагалися з допомогою гіперспектральних технік: поєднували різні довжини хвиль при зйомці, аби підсилити контраст. Проте даремно: напис став лише трохи чіткішим, але не настільки, щоби його можна було розшифрувати. Пергамент надто нерівномірно розкладався, пояснили вчені.

 

Тоді вони випробували новий метод: просвітили корінець книги та передовицю високоенергетичними рентгенівськими променями синхротрона.


Спеціальні техніки зробили видимими давні написи. © Northwestern University


 

Завдяки рентгенівському світлу в поєднанні з наступною комп’ютерною обробкою з'ясували, що палітурка середньовічної книги містить пергамент з текстом і навіть написаними наберегах коментарями. Це виявився римський правничий текст VI століття, а на берегах – нотатки юриста.

 

Науковці припускають: первинний текст колись був частиною ранньосередньовічної університетської бібліотеки. Тоді вивчення античного римського права становило основу юридичної освіти. Потім, коли в Європі змінилося судочинство, римські тексти застаріли – і пергаменти використовували під нові книжки.

 

«Коли маєш правильний інструмент, аналіз стає значно простішим, – каже Валтон. – Проблема полягає в тому, що доступ до синхротона є не завжди». Тож учені шукали можливості, яка би дала змогу в майбутньому реконструювати приховані тексти за допомогою лабораторного приладдя.

 

І це вдалося: вони поєднали гіперспектральні знімки з рентгенофлуоресцентним аналізом й розробили алгоритм, що оптимально посилює контрасти. Так написи, заховані в корінці середньовічної книги, учені змогли зробити майже такими ж чіткими, як це вдається з затратним просвічуванням синхротрона. «Ми розробили техніку, з якою можемо оглянути ще багато інших перероблених манускриптів в музейних колекціях», – пояснив Валтон.

 

 

Verborgener Text in mittelalterlichem Buch entdeckt

Northwestern University, 19/07/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

 

20.07.2017