До Конгресу США внесено подання про імпічмент Дональда Трампа.

Його ініціатором є депутат Палати представників Конгресу США від Демократичної партії Бред Шерман зі штату Каліфорнія.

 

                                                                 Бред Шерман

 

«Ми починаємо докладати зусиль з метою підштовхнути юридичний комітет Палати представників провести слухання з питання про перешкоджання правосуддю і російське втручання в наші вибори», – наголошено в заяві Шермана, розміщеній у середу, 12 липня, на його офіційній сторінці.

 

Конгресмен зазначив, що спроба перешкодити розслідуванню щодо радника з національної безпеки Майкла Флінна, а також звільнення директора ФБР Джеймса Комі можна розцінити як перешкоджання правосуддю. Шерман вказав, що його подання – лише «перший крок дуже довгого шляху». «Але якщо імпульсивна некомпетентність триватиме, то в кінцевому підсумку – через багато місяців – республіканці долучаться до ініціативи щодо імпічменту», – зазначено в заяві депутата.

 

Шанси на успіх цього клопотання невисокі, вважають експерти. Навіть самі демократи поки що не дійшли спільної думки – більшість політиків опозиційної партії вважають, що бази для початку імпічменту поки що недостатньо, оскільки для цього необхідно подолати високі законодавчі бар'єри. Тож лідери Демократичної партії в Конгресі дистанціювалися від цієї ініціативи, побоюючись, що вона тільки призведе до згуртування прихильників Трампа. До ініціативи Бреда Шермана долучився лише його колега-демократ із Техасу Ал Ґрін, котрий раніше вже закликав до імпічменту Дональда Трампа. 

 

Нагадаємо, що за всю історію США лише щодо двох президентів було проведено процедуру імпічменту: Ендрю Джексона 1868 року і Білла Клінтона 1998 року. Але обидва були виправдані Сенатом, який не надав двох третин голосів, необхідних для висунення звинувачень. 1974 року президент Річард Ніксон сам подав у відставку і таким чином уникнув імпічменту, який йому готувався винести Конгрес США на хвилі Вотерґейтського скандалу.

13.07.2017