На місці колишнього колгоспу планують відкрити єврейський меморіал.

 

На місці колишнього колгоспу в селищі Обертин Тлумацького району Івано-Франківщини віднайшли руїни єврейського цвинтаря (кіркуту). Тут планують спорудити меморіальний комплекс, передає "Курс".

 

За часів радянської влади надмогильні плити використовували як будівельні матеріали, розповів уродженець Обертина, підприємець та депутат обласної ради Богдан Станіславський, який викупив землі колишнього колгоспу у приватну власність.

 

Цьогоріч, за його словами, вдалося запросити з Ізраїлю вихідців з Обертина з єврейським корінням, які могли б оцінити ситуацію та розповісти своє бачення щодо спорудження меморіалу згідно з їхніми релігійними канонами.

 

12 липня у рамках відзначення 601-ї річниці з дня першої літописної згадки про Обертин, у селищі проведуть круглий стіл «Пам’ять творить історію».

 

Голова селищної ради Віктор Хамут розповідає, що до 1939 році населення Обертина сягало близько 6 тис. осіб проти зареєстрованих на сьогодні 3,5 тис. Третину з них становили українці, третину – поляки і третину – євреї. Тут було три синагоги та власний цвинтар.

 

«Ми створили все для того, щоб євреї могли зробити все, що вони забажають. Ми повертаємо досить солідний клапоть землі. І готові до всього», – зазначає Віктор Хамут.

 

 

12.07.2017