Дональд Трамп-юніор опублікував мейли в справі компромату на Гілларі Клінтон.

 

Син президента США Дональд Трамп-юніор опублікував у своєму твіттері скріншоти мейлування зі своїм знайомим Робом Ґолдстоуном у справі матеріалів, що компрометують Гілларі Клінтон.

 

 

Як випливає з мейлів, Голдстоун на прохання Еміна Аґаларова, сина власника Crocus Group Араса Агаларова, повідомив Трампу-сину про наявність компрометуючих документів про зв'язок Гілларі Клінтон із Росією. Арас Аґаларов дізнався про існування матеріалів після зустрічі з генеральним прокурором Росії (очевидно, йдеться про Юрія Чайку).

 

У мейлі Ґолдстоуна зазначено, що ці документи — частина кампанії уряду Росії з метою допомогти Трампу перемогти на виборах.

 

«Якщо це те, про що я думаю, то мені це подобається», — написав у відповідь Трамп-юніор.
 

Власне внаслідок цього листування 9 червня 2016 року була організована зустріч представників передвиборчого штабу Трампа (Трампа-сина, керівника штабу Пола Манафорта і зятя Трампа Джареда Кушнера) з російським адвокатом Наталією Весельницькою.

 

Трамп-молодший раніше стверджував, що зустріч не мала жодних наслідків, а Весельницька переважно говорила про «списки Магнітського» і питання всиновлення. Адвокат же в інтерв'ю NBC розповіла, що американці хотіли отримати відомості про Клінтон, але вона їх не мала.

 

Натомість нинішній президент, а тоді ще кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп того ж дня опублікував твіт про 33 тисячі касованих мейлів Клінтон.

 

Через три дні засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж, що з 2012 року переховується на території посольства Еквадору в Лондоні, оголосив, що він опублікує мейли з компроматом колишньої Держсекретаря Гілларі Клінтон.

 

Через півтора місяця Wikileaks зарясніє «зливом», що вдарить по довірі до Гілларі.

 

 

Наталія Весельницька. 42 роки, статус адвоката має з 2009-го. До цього працювала в ГУТА-банку і прокуратурі Підмосков'я. Штрихом до портрета, зазначає сайт Fontanka, можуть служити зареєстрований на неї будинок в 700 кв.м і пара ділянок в дачному селищі на Рубльово-Успенському шосе.

 

Відомою Весельницька стала після справи Дениса Кацива, якого в США запідозрили у легалізації коштів, вкрадених із російського бюджету за допомогою дочірніх фірм фонду Hermitage Capital. Про виявлення розкрадання раніше заявляв юрист Сергєй Магнітський, який працював із Hermitage. У 2017 році Кацив в обмін на майже 6 мільйонів доларів врегулював суперечку з американською прокуратурою й уникнув конфіскації своїх активів у США.

 

З осені 2015 року у справі Кацива — за відкритими даними міністерства внутрішньої безпеки США — Весельницька більше двадцяти разів перетинала кордон Штатів. Характерною є її поїздка 8-го по 18 жовтня 2015 року, коли до слухань були залучені партнери Кацива Алєксандр Літвак і Тімофєй Кріт. Після слухань американський суддя підписав припис про відшкодування бізнесменам витрат на перельоти, готелі, харчування, послуги перекладача з коштів — як прийнято — федерального бюджету. Росіяни виставили чек на 50362 долари 72 центи, включивши витрати Весельницької, зокрема проживання в номері готелю Plaza вартістю 995 доларів на добу і спільний рахунок за вечерю в розмірі 793 долара 29 центів – з вісімнадцятьма стравами, двома дорогими пляшками вина та вісьмома порціями граппи. Коли бізнесмени повідомили, що витрати не остаточні і буде надано додатковий чек, прокурор Бріт Бхарара звернувся до судді з проханням вважати виплачені 50 тисяч розумним відшкодуванням витрат, пов'язаних із поїздкою трьох осіб на чотириденне слухання, і видати заборону на покриття подальших претензій.

 

Черговий приліт Наталії Весельницької в Нью-Йорк датований 8 червня 2016 року – через кілька тижнів після вступу Трампа в президентську гонку. Наступного дня вона приїхала до Trump Tower.

 

Цю зустріч зберігалаи в таємниці. NYT, користаючи зі своїх джерел, написала про неї лише 8 липня 2017 року. Дональд Трамп-молодший спочатку звів зміст бесіди до закону про заборону американським громадянам всиновлювати дітей із Росії, але з другої спроби журналісти змусили його зізнатися: Весельницька пообіцяла компромат на Клінтон, вона запевняла, що їй відомі прізвища російських громадян, які фінансували національний комітет Демпартії і підтримували Гілларі.

 

Уже того, що оточення Трампа спокусилося компроматом від росіян, вистачило для гострої критики преси. Це було першим публічним признанням готовності команди Трампа прийняти допомогу Росії.

 

Сенатський комітет із розвідки висловив бажання допитати Трампа-молодшого, Манафорта і Кушнера.

11.07.2017