Держпродспоживслужба заборонила популярні китайські спінери.

 

В Івано-Франківській області, у місті Коломия, Держпродспоживслужба забракувала та зняла з реалізації іграшку-спінер китайського виробництва, повідомила керівник відділу у сфері торгівлі, послуг і товарів Держпродспоживслужби в області Любов Осудар, передає Укрінформ.

 

«Під час планової перевірки у Коломиї в одному з дитячих магазинів ми дослідили іграшку спінер на батарейках. Цю модель довелося вилучити з реалізації та забракувати, оскільки на іграшці відсутня будь-яка інформація. Ані маркування, ані інструкції. Вказано лише країну виробника – Китай. Іграшка небезпечна для дітей», – розповіла Любов Осудар.

 

За її словами, в торговельній мережі області є близько семи моделей спінерів. Ціни на них коливаються від 35 до 100 грн і більше. Продають дитячу забавку навіть у магазинах побутової техніки. Фахівці Держспоживслужби мають намір перевірити безпеку всіх моделей.

 

Раніше в країнах ЄС модель CS5555 SYM0024 іграшки спінер визнали ризикованою через легкий доступ до елементів живлення, які можуть потрапити дитині у руки та котрі малюки можуть проковтнути.

 

Спінер вважають антистресовою іграшкою. Її пропонують як засіб допомоги людям, які мають проблеми з концентрацією уваги або відчувають неспокій.

 

Хто є винахідником іграшки, наразі невідомо. За різними джерелами, кілька людей свого часу придумали прототип іграшки або для дитини з порушеннями нервової системи, або для заспокоєння власного хвилювання під час важливих подій. Загалом у мережі шириться безліч історій про ймовірне походження іграшки .

 

Вчені також не можуть сказати, позитивним чи негативним є вплив спінерів. Проте іграшка стала дуже популярною серед школярів, які роблять за її допомогою різні трюки. Українські підприємці не розгубились і також почали виробляти спінери, зокрема у Львові компанія "Зробив Тато" виготовляє їх із дерева.

 

 

11.07.2017