Нобеля миру – Джорджеві Соросу

«Насправді Сорос солідаризується лише з філософією британця Карла Поппера, який у давнину був його викладачем в Лондоні і є автором відомого есею під назвою "Відкрите суспільство і його вороги". В наш час, коли відкрите суспільство зазнає переслідувань – і сам він, до речі, також, – я вважаю, що треба присудити Соросу Нобелівську премію миру».      

 

 

Диявол, мабуть, народився в Будапешті 86 років тому; живе у Нью-Йорку, нажив капітал на фінансах і має єврейські корені. Щороку фундація, яка носить ім’я «Відкрите суспільство», виділяє, дотримуючись вказівок цього диявола, мільярди доларів на прогресивні справи: демократію, боротьбу з токсикоманією і соціальну реабілітацію в’язнів, наприклад. Цього диявола звуть Джордж Сорос, і він мордує, приходячи до них в кошмарних снах, націоналістичних керівників Угорщини і Польщі, комуністів у Пекіні, які заборонили йому приїздити в країну, й американських республіканців, які підозрюють, що це він таємно втручається, як тільки медіа беруться за Трампа.

 

Правду кажучи, Джордж Сорос так не думає. Він переконаний, що чинить добро і не є уособленням Зла, відколи – починаючи з 1980-х – почав перерозподіляти свій капітал, беручи приклад із великих американських філантропів. І на відміну від Білла Ґейтса, наприклад, Сорос є радше дискретним мільйонером і дарувальником. На першому місці для нього стоїть ефективність, він строго оцінює конкретні результати своїх пожертв і не пересувається в оточенні армії спеціалістів із поширення інформації та експертів у зв’язках із громадськістю. Тому скептично дивиться на те, як на нього нападають зараз зусібіч – починаючи з тих, кому він дозволив політично зійти.

 

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан у 1980-х був молодим лідером ліберального руху, який посприяв ненасильницькому переходу від комуністичного режиму до демократії. Згодом Орбан отримав стипендію від Фонду Сороса і скористався можливістю здобути якісну освіту в Центральноєвропейському університеті, що його заснував Сорос у Будапешті. Пригадую, що перша дуже скромна ініціатива Сороса в Східній Європі полягала в тому, аби роздати фотокопіювальні машини – аби тексти, в яких угорські інтелектуали і журналісти обстоювали свободу слова, можна було розмножувати і поширювати. Той самий Орбан, навернувшись у націоналізм, який до пари угорському фашизмові 1930-х, тепер звинувачує Сороса в бажанні стерти угорську культуру і замінити її юдаїстським космополітизмом до послуг великого капіталу.

 

Орбан в Угорщині й Александер Качинський в Польщі створили на основі імені Сороса дієслово: десоросувати. Гаслом націоналістів Східної Європи є десоросувати Польщу й Угорщину. Проросійськи налаштовані українці й ультраправі словаки перейняли цей девіз. В Македонії, де Фонд Сороса підтримує демократію і зближення з Європейською Унією, націоналісти створили рух під назвою «Зупинити операцію Сорос». Російські керівники, які підозрюють, що Сорос організував демократичні повстання в Україні, Білорусі та Узбекистані, видворили Фонд у 2015 р. Уряди Білорусі та Узбекистану, які є проросійськими, нещодавно зробили те саме. В своєму нью-йоркському офісі Сорос, особа стримана і маломовна, що рідко всміхається, почувається явно пригніченим, але не занепадає духом.

 

Популізм Трампа, його ворожість до Європейської Унії і вихід із Паризької угоди спонукали Сороса пожертвувати цього року ще 500 млн дол. на рухи, які борються проти трампізму в США і Європі. Дотримуючись цієї лінії, він фінансує американські виборчі кампанії і зараз, після поразки Гілларі Клінтон, яку він підтримував, Сорос займається укріпленням основ американської демократії, фінансуючи кампанії прокурорів, яких він вважає прогресистами, тобто не расистами.

 

Та якою б не була діяльність Сороса, той факт, що йому приписують – як це роблять націоналісти США, Східної Європи та Китаю – всі види інакодумства й антиавторитарної активності, є наслідком манії змови. Мільярд доларів щороку не змінюють світ і не пояснюють демократичних повстань. Це однаково, що приписувати Соросу силу диявола. Тоді чому ж так ненавидять цього самотнього філантропа? Як американська правиця може звинувачувати його в більшовизмі, а угорська правиця – в капіталізмі?

 

Батько Джорджа Сороса, Тівадар Сорос, який пережив Голокост, описав цей давній парадокс у своїх спогадах: «Євреїв, – пише він, – звинувачували у тому, що вони маніпулювали одночасно американським капіталізмом і російським більшовизмом». Республіканський депутат Стів Кінг назвав Джорджа Сороса «марксистським мільйонером», що є таким самим старим парадоксом, як і Протокол сіонських мудреців – антисемітський твір, який постійно перевидають у Каїрі та Москві. Насправді Сорос солідаризується лише з філософією британця Карла Поппера, який в давнину був його викладачем в Лондоні і є автором відомого есею під назвою «Відкрите суспільство і його вороги». В наш час, коли відкрите суспільство зазнає переслідувань – і він сам, до речі, також, – я вважаю, що треба присудити Соросу Нобелівську премію миру.       

 


Guy Sorman
ABC, 12.06.2017
El Nobel de la Paz, para George Soros
Зреферувала Галина Грабовська

 

       

 

 

 

  

19.06.2017