Нейровізуалізація вказує на аутизм

 

Завдяки технології функціонального магнітно-резонансного візуалізації мозкових звязків (fcMRI) можна дуже точно передбачити, у кого з шестимісячних малюків у віці до двох років появляться розлади аутистичного спектра. Дослідження, спонсором якого став Національний інститут психічного здоров’я, опубліковане 7 червня в журналі Science Translational Medicine.

 

У Сполучених Штатах аутизм діагностують у середньому в однієї дитини з 68. У малюка значно більший ризик захворіти на цю недугу, якщо її діагностували також у його братів і сестер. Хоча ранній діагноз дає змогу дещо пом’якшити перебіг захворювання, засобів його виявлення перед появою перших симптомів поки що не існує. 

 

«Попередні знахідки вказують на те, що в мозку дітей, хворих на аутизм, настають певні зміни ще перед появою перших поведінкових симптомів, – каже нейропсихолог Діана Б’янкі. – Якщо ці результати підтвердять майбутні дослідження, лікарі зможуть діагностувати та лікувати аутизм значно раніше, ніж сьогодні». 

 

У теперішньому дослідженні команда вчених на чолі з дослідниками з Університету Північної Кароліни та Школи медицини при Вашингтонському університеті в Сент-Луїсі зосередила увагу на функціональних зв’язках мозку і тому, як його ділянки співпрацюють між собою під час виконання різних завдань і в стані спокою. За допомогою fcMRI вчені просканували мозок 59 шестимісячних малюків, які належали до групи високого ризику розвитку аутизму, адже такий діагноз вже поставили їхнім старшим братам чи сестрам. Через півтора року в 11 із цих дітей таки підтвердили невтішний діагноз.

 

За допомогою технології машинного навчання комп’ютерні алгоритми можуть ідентифікувати зв'язки у мозку, які дають змогу розділити скани fcMRI на дві групи – аутизм та не-аутизм. В одному з досліджень програма порівнювала скани мозку кожного малюка зі сканами усіх інших 58 малюків, щоб навчитись розпізнавати у ньому специфічні структури. У результаті їй вдалося правильно визначити 82% малюків (9 з 11), у яких згодом розвинувся аутизм, а також усіх, хто уникнув недуги. В іншому дослідженні, що протестувало, як ці результати узгоджуються з іншими випадками, комп’ютерна програма передбачила діагнози з точністю 93%.  

 

«Хоча дослідження діагностики аутизму за допомогою машинного навчання поки що перебувають на дуже ранніх стадіях, ці результати вказують на те, що в майбутньому нейровізуалізація може стати корисним засобом діагностики аутизму або оцінки ризику його розвитку у дитини», – каже директор Національного інституту психічного здоров’я Джошуа Ґордон.

 

Загалом дослідники встановили 974 функціональні зв’язки в мозку 6-місячних малюків, які асоціюють із хворобою. Вони прогнозують, що в майбутньому ця технологія дасть змогу передбачати аутизм на основі єдиного скану мозку, але її ще потрібно тестувати серед більших статистичних груп.

 

Neuroimaging technique may help predict autism among high-risk infants

ScienceDaily, 7 червня 2017 р.

Зреферував Євген Ланюк

13.06.2017