ВР проголосувала за медреформу у першому читанні.

 

Верховна Рада схвалила у першому читанні урядовий законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", який є одним із проектів законів щодо медичної реформи.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Спершу пропозицію схвалити законопроект за основу підтримали лише 224 народних депутати. Водночас за альтернативний законопроект Олега Мусія проголосувало лише 32 депутати.

 

Пізніше Голова ВР Андрій Парубій ще раз поставив на голосування урядовий законопроект у першому читанні. "За" – 227 депутатів.

 

"Метою законопроекту є створення ефективного механізму фінансування надання медичних послуг і лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів для забезпечення збереження та відновлення здоров’я населення України", – йдеться у пояснювальній записці до документа.

 

Обсяг медичних послуг та лікарських засобів, вартість яких покривається державними гарантіями, та ступінь покриття має закріпитися на рівні закону в державному гарантованому пакеті.

 

"У межах державного гарантованого пакета держава гарантуватиме повну оплату за рахунок коштів державного бюджету необхідних медичних послуг та лікарських засобів на екстреному, паліативному та первинному рівні та частково на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівні, наданих постачальниками медичних послуг. При цьому компонент медичної допомоги на всіх рівнях завжди буде оплачуватись державою у повному обсязі", – йдеться у пояснювальній записці до документа.

 

Для забезпечення можливості прогнозувати обсяг витрат на охорону здоров’я пропонується, щоб Кабінет Міністрів України щороку затверджував конкретний перелік послуг і лікарських засобів, які входять у гарантований пакет.

 

"Право на гарантії мають, незалежно від будь-яких додаткових критеріїв, усі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих, що не є платниками податків в Україні), та особи, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, що потребують додаткового захисту", – зазначається у законопроекті.

 

Запропоновані зміни також дозволять залучити до надання медичних послуг за рахунок бюджетних коштів заклади охорони здоров’я недержавної форми власності та фізичних осіб-підприємців, що має позитивно позначитися на якості надання медичних послуг. Крім того, у законопроекті передбачено запровадження реімбурсації вартості рецептурних лікарських засобів відповідно до призначення лікаря, що включені до деталізованого опису.

 

Водночас народні депутати не підтримали у першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України, котрий мав забезпечувати медичну реформу. За те, щоби направити законопроект на доопрацювання, проголосувало лише 197 депутатів, відтак він вважається відхиленим.

 

Водночас в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила, що цей законопроект ще раз внесуть до Верховної Ради, позаяк він є технічним і пов'язаний із раніше ухваленим у першому читанні урядовим законопроектом щодо медреформи № 6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів".

 

08.06.2017