У Чикаго померла Ксенія Бурачинська-Данилишин, на честь якої написано пісню «Гуцулка Ксеня».

 

5 червня у Чикаго померла Ксенія Бурачинська-Данилишин, про яку написано легендарну пісню «Гуцулка Ксеня», інформує Ukrainian People.

 

У відомій пісні, яку написав у 1932 році учитель зі села Семигинів Стрийського району Львівщини Роман Савицький, ідеться не про вигадану Ксеню або ж збірний дівочий образ, а про цілком реальну дівчинку родом із села Шешори на Івано-Франківщині.


Ксенія Бурачинська-Данилишин, на честь якої написано відому пісню "Гуцулка Ксеня"

 

Гуцулка Ксеня в рідних Шешорах

 

«Свою літню відпустку Роман Савицький проводив у домі двоюрідної сестри Ірини Бурачинської, яка жила в селі Шешори на Косівщині. Сестра мала вродливу доньку Ксеню, яка дуже любила свого дядька Романа.

 

На одному з вечорів, коли молодь забавлялася під час вакацій, 10-річну племінницю Савицького обрали «королевою» вечора. Ксеня була дуже веселою і дотепною, кожному давала якісь доручення, а до свого дядька звернулася з проханням написати таку пісню, щоб уся Гуцульщина її співала. Незабаром така пісня була написана, а музику на прекрасні слова згодом написав І. Недільський», – пише видання.

 

Ксенія Бурачинська-Данилишин, яка тривалий час мешкала в місті Чикаго, що в штаті Іллінойс у США, приїжджала в Шешори 1994 року і розповіла історію створення пісні.

07.06.2017