Чинний глава держави перемагає на виборах президента Ірану.

Про це свідчать результати підрахунку більшої частини виборчих бюлетенів.

 

 

Після опрацювання майже 26 мільйонів бюлетенів, чинний президент Хасан Роухані отримав 14,6 мільйона голосів, а його головний суперник, 56-річний Ебрахім Раїсі – консервативний священнослужитель, котрий, як вважається, має підтримку верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї – 10,1 млн голосів. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на інформацію Міністерства внутрішніх справ Ірану.

 

За офіційними даними, у виборах взяли участь близько 40 мільйонів виборців. Тобто електоральна фреквенція на виборах, які відбулися у п’ятницю, 19 травня, сягала 70-ти відсотків. Через таку неочікувано високу, як для Ірану, явку виборців владі довелося подовжити час роботи виборчих дільниць на п'ять годин.

 

Ебрахім Раїсі вже подав скаргу, заявивши про порушення під час процесу голосування. Зокрема, він звинуватив прихильників Роухані в пропаганді на виборчих дільницях, забороненій законом про вибори.

 

Нагадаємо, що Роухані був обраний на першу президентську каденцію 2013 року. Тоді він пообіцяв покінчити з міжнародною ізоляцією країни й створити вільне суспільство. Два роки по тому уряд Ірану уклав історичну угоду з шістьма світовими державами, згідно з якою Іран погодився частково згорнути ядерну програму в обмін на скасування економічних санкцій, зокрема щодо продажу нафти.

20.05.2017