Президент присвоїв "Героя України" татаринові, замордованому у Криму.

 

Президент України Петро Порошенко підписав указ про присвоєння посмертно звання "Героя України" кримському татаринові Решатові Аметову, що був замордований російськими силами у Криму у березні 2014 року.

 

Про це Порошенко повідомив під час вечора-реквієму на вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.

 

"Він сміливо виходив на акції протесту проти «зелених чоловічків». Група злочинців викрала його на очах у десятків людей та перед телекамерами. Через два тижні його було знайдено закатованим. Він не здався! Лише думка про останні хвилини Решата у кожної нормальної людини викликає жах і біль. А його сміливість викликає велику шану і повагу", – заявив Президент.

 

Решата Аметова викрали під час мирного протесту проти окупації Криму у Сімферополі 3 березня 2014 року. Загони російських сил, що називали себе "самообороною", вивели чоловіка в невідомому напрямку – зв'язок із ним зник. 15 березня Аметова знайшли мертвим у селищі Земляничне Білогірського району. На тілі чоловіка були численні ознаки тортур. 18 березня Аметова поховали на міському кладовищі Сімферополя.

 

Решатові було 39 років. Осиротіло троє дітей.

 

У своєму виступі Петро Порошенко заявив, що великою помилкою українського керівництва у попередні роки було "наповнення автономії Криму винятково російським змістом". "Ціна такого прорахунку виявилася надто високою", – визнав голова держави.

 

На його думку, це стало причиною, що "вже пострадянська, але так само авторитарна Росія анексувала український Крим" у 2014 році. "Окупанти роблять усе, аби й далі витискати волелюбний народ із своєї рідної землі. Що це, як не нова неоголошена, підло прихована депортація?" – додав Президент.

 

Петро Порошенко пообіцяв, що "священне право кримських татар вільно жити на рідній землі" буде відновлене – "остаточно і безповоротно", "за допомогою всіх можливих засобів і механізмів, прийнятних у цивілізованому світі".

 

"Я впевнений у деокупації Криму. Я впевнений у покаранні злочинців. Країну-злодія буде примушено повернути вкрадене", – сказав Президент.

 

18.05.2017