Чубаров: Путін демонструє себе справжнім послідовником Сталіна.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров порівнює дії режиму Володимира Путіна в Криму зі сталінськими репресіями часів депортації кримських татар із півострова.

 

Про це Чубаров сказав, виступаючи на засіданні Верховної Ради у 73-ті роковини депортації, повідомляє аґенція УНІАН.

 

Зі слів голови Меджлісу, "російська окупація спрямована на фізичне винищення кримськотатарського народу". "У своєму маніакальному прагненні очистити Крим від його корінних жителів та заселити півострів росіянами Путін демонструє себе справжнім послідовником Сталіна, за наказом якого кримськотатарський народ був підданий тотальній депортації зі своєї історичної батьківщини 18 травня 1944 року", – зазначив Чубаров.

 

Він нагадав, що на півострові відбуваються чисельні обшуки в будинках кримських татар, заборонено діяльність Меджлісу, тривають судові переслідування його членів і громадських активістів, невмотивовані масові затримання.

 

Голова Меджлісу висловив вдячність за підтримку українцями кримськотатарського народу й закликав до деокупації Криму.

 

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв під час громадської дискусії, присвяченої вшануванню пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу, заявив, що політика російської окупаційної влади в Криму відкрито спрямована на витіснення кримських татар з півострова.

 

"Десятки тисяч були закатовані в ході депортації й потім протягом двох років у важких умовах – за нашими оцінками, загинуло 46% кримських татар. Але трагізм не тільки у величезній кількості убитих людей. Тоді ставилося за мету взагалі знищити весь цей народ... А зараз стратегія окупаційної влади щодо Криму вже визначена. Основна ставка – змусити кримських татар залишити свою батьківщину. І зараз, за оцінками, Крим покинуло біля 50 тисяч осіб", – сказав Джемілєв, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

З його слів, 18 травня – День депортації – для кримських татар був не тільки днем жалоби, а й днем консолідації народу, демонстрації їхньої рішучості боротися за свої права, за повернення на свою батьківщину.

 

"І ми гордо кажемо про те, що ми повернулися на свою землю, не проливши жодної краплі чужої крові, у нас була ненасильницька боротьба, хоча боролися ми з одним із найбільш жорстоких, нелюдських, найсильніших режимів того часу – радянським режимом. І основна частина повернулася на батьківщину після розпаду СРСР", – нагадав Джемілєв.

 

Лідер кримських татар нагадав про брутальні переслідування у Криму. "Завдання окупаційної влади – створити таку атмосферу, щоби ніхто не почувався гарантовано захищеним", – сказав Джемілєв.

 

18.05.2017