Cтартував проект фамільних онлайн-мап RIDNI.org.

 

В Україні стартував інтернет-проект із мапою поширення прізвищ RIDNI.org, котрий дозволяє відстежити розселення прізвищ на карті країни.

 

Автором проекту є генеалогічне товариство «Рідні».

 

Як розповів Z представник проекту В’ячеслав Бутенко, ресурс замислювався передусім як помічник для власних генеалогічних досліджень. Автори також надихалися подібними ресурсами, котрі працюють за кордоном.

 

«Я займаюся генеалогію, і цей інструмент насамперед потрібен був для наших професійних потреб. Звісно, ми давно користуємося добре відомими європейськими аналогами, і дратувало, що в Україні досі такого немає. Тому вирішили створити», – розповів Бутенко.

 

 

«Рідні» стартували 9 травня. За декілька днів проект отримав тисячі поширень у Facebook. Станом на 17 травня інтернет-сторінку відвідало 120 тисяч осіб.

 

Щодо бази мешканців України, то, зі слів В’ячеслава, автори використовують для ресурсу «повністю знеособлену базу власної компіляції з різних джерел відкритих даних». Стосовані бази актуальні в середньому на 2009 рік.

 

Додамо, що в Україні подібні бази з персональними даними захищені законодавством – однак їх легко можна знайти на кількох піратських сайтах.

 

На своїй сторінці у Facebook В’ячеслав Бутенко пише: «Карту прізвищ на RIDNI.org ми створили спонтанно, оскільки була особиста дослідницька потреба, а реєстр записів цивільного стану, незважаючи на зусилля, відкриватися не поспішає. Технології для цієї карти обирались найпростіші (Yii framework), найдоступніші (opensource, OpenStreetMap), тому насправді своїм колегам з IT-галузі я би посоромився показувати цей грубий драфт, незважаючи на те, що ним скористалися вже 120 000 українців по всьому світу. Зате карта виконує свою функцію для пошуку родових гнізд. Залишилося лише додати декілька цікавих фільтрів і сортувань».

 

Зокрема, одним із недоліків системи є хибна локалізація населених пунктів із однаковою назвою через відсутність конкретизації поселень по областях у існуючих базах даних (наприклад, найпопулярнішої бази – nomer-org.org/allukraina). Відтак мешканця Миколаєва у Львівській області система може трактувати як жителя однойменного обласного центру.

 

«Із цим поки що є проблема, – визнає Бутенко у коментарі Z, – але її нам легко буде усунути, просто не очікували, що сайт стане популярним на такому ранньому етапі готовності».

 

18.05.2017