Невідомий вид людини

Наші предки схрещувалися не лише з неандертальцями та денисовцями – вочевидь, у них був зв'язок і з іншим поки що невідомим видом людини. Сліди цих гомінідів науковці виявили в геномі людей з Азії та Океанії. Згідно з результатами розвідки, цей невідомий вид може виявитися гібридом неандертальця та денисовця.



Зображення: thinkstock, AquilaGib/ CC-by-sa 3.0​. 

 

Коли наші предки залишили Африку, почалася історія змішань різних видів: «Ми знаємо, що сучасні люди неодноразово змішувалися з неандертальцями та денисівською людиною», – сказав Жауме Бертранпетіт (Jaume Bertranpetit) з Університету Помпеу Фабра в Барселоні. Через це в геномі європейців дотепер зберігається 2 % геному неандертальця. Тибетці натомість наділені геномом, який дає їм змогу жити в високих горах, і цим геном вони завдячують, ймовірно, денисівській людині.

 

Але це ще не все: генетичні аналізи вказують на те, що наші предки мали зв’язки й з іншим невідомим дотепер видом людини. Аби з’ясувати, ким був цей «незнайомець», Бертранпетіт з колегами цілеспрямовано шукав його сліди в геномі живих сьогодні людей. Для цього вони використали доступні дані 1000 міжнародних генетичних проектів і віддали їх проаналізувати штучному інтелектові.

 

«Після тисяч симуляцій алгоритм навчився виявляти демографічну історію на підставі генних послідовностей», – сказав співатор дослідження Оскар Лао (Oscar Lao). Які ж схрещування минулого найкраще пояснюють склад генотипу різних популяцій?

 

Вчені з’ясували: всі азійські народи та населення Океанії мають гени дотепер невідомої популяції людей, що мали б контактувати з нашими предками 10 000 років тому. Згідно з отриманими результатами, в цьому випадку може йтися про гібрид неандертальця й денисовця.

 

Цікаво, що такий висновок добре узгоджується зі знахідкою минулого літа: в печері денисівської людини в Сибіру науковці натрапили на кістки дівчинки, що була дочкою жінки-неандертальця та чоловіка-денисовця. Отримані тепер дані засвідчують: такий міжвидовий зв'язок не був унікальним випадком, написав Бертранпетіт. Навпаки, з такого схрещування могла розвинутися ціла популяція або навіть вид, що потім входив у зв’язок з homo sapiens.

 

«Наша теорія узгоджується з фактом існування нещодавно знайденого гібриду. Проте й інші пояснення не потрібно відкидати остаточно», – наголошує Маюк Мондал (Mayukh Mondal) з Тартуського університету в Естонії. Так, згідно з ймовірним сценарієм, міг існувати дотепер невідомий вид, що ще раніше відколовся від лінії денисівської людини – приблизно тоді ж, коли розділилися генеалогічні лінії неандертальця та денисовця. «Точний зв'язок нової популяції з іншими архаїчними видами досі не з’ясований», – констатували науковці. Наступні розвідки повинні відповісти на всі нез’ясовані питання.

 


Daniela Albat
Unbekannter kreuzte sich mit unseren Vorfahren
Center for Genomic Regulation, 17.01.2019
Mayukh Mondal, Jaume Bertranpetit & Oscar Lao 
Approximate Bayesian computation with deep learning supports a third archaic introgression in Asia and Oceania
Nature Communicationsvolume 10, Article number: 246 (2019) 
Зреферувала С.К.

18.01.2019