Чубаров лаштується відвідати Крим.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров планує відвідати окупований Крим.

 

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook. 

 

З його слів, Чубаров готується їхати в Крим для надання свідчень у якості свідка на судовому процесі у справі Ахтема Чийгоза. Захист кримського татарина наразі готує належний пакет документів для того, аби подати клопотання про виклик Чубарова до суду.

 

"Згідно зі ст. 456 КПК РФ, свідку нададуть імунітет від будь-якої форми переслідувань", – зазначив Полозов.

 

Микола Полозов сказав у коментарі виданню Крим.Реалії, що Чубаров є основним учасником подій 26 лютого 2014 року – мітингу під Верховною Радою Криму. "Його (Чубарова, – Z) згадують всі без винятку потерпілі свідки: що він там перебував. Він може дати дійсно важливі свідчення. Тому якщо спиратися на логіку правосуддя, то такого свідка дійсно потрібно доставити й заслухати", – вважає Полозов.

 

З його слів, якщо Чубарова викличуть на суд, то лідер Меджлісу зможе безперешкодно перебувати в анексованому Криму протягом 15-ти днів. "Кримінально-процесуальний кодекс у статті 456 передбачає, що якщо свідок перебуває за кордоном, то суд може через міністерство юстиції звернутися до правоохоронних органів цієї держави й забезпечити доставляння свідка для того, щоб він міг виступити в процесі. Крім того, свідок має імунітет від будь-якого переслідування протягом 15 днів", – зазначив Полозов.

 

Ахтема Чийгоза затримали в січні 2015 роки за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема з партії "Русскоє єдінство".

 

"Справу Чийгоза" російський суд розглядає в рамках "справи 26 лютого" після того, як суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – щодо заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, й окремо щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова й Мустафи Дегерменджі.

 

15.05.2017