Галерея мистецтв: кількість зниклих об’єктів зросла до 500.

 

За результатами звірки фондів Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького виявлено зникнення близько 500 стародруків, повідомив генеральний директор галереї Тарас Возняк, передає Гал-Інфо.

 

На сьогодні майже всі підрозділи Львівської національної галереї мистецтв перевірені.

 

«Зараз триває перевірка у запасниках в Олеському замку та звірка на вул. Стефаника, 3, у підвалах старого будинку галереї. Тут іще результатів не маємо. Усі інші підрозділи перевірені. Завершилася остаточно звірка в Музеї мистецтва староукраїнської книги. Маємо усі акти. За результатами перевірки 223 стародруки відсутні. Також відсутні 144 цінні книги ХІХ ст. Ще за багатьма позиціями інших фондових груп (графіка, гравюра) також недорахувалися інвентаризаційних позицій. Загалом десь 500 об’єктів відсутні. Такого ще в українському музейництві не було», – сказав Тарас Возняк.

 

Він наголосив, що ще 4 січня правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

 

Як із галереї могла зникнути така кількість стародруків, Тарас Возняк не знає і вважає, що про це варто питати у попереднього керівництва галереї.

 

Також він спростував інформацію про те, що стародруки вже знайшли.

 

Як повідомляв Z, на початку року у Львівській галереї мистецтв повідомили про зникнення 95 унікальних стародруків і двох манускриптів. Їхню вартість на чорному ринку оцінюють у десятки мільйонів доларів. Протягом перевірки кількість зниклих об’єктів зросла до понад 200.

 

Серед зниклих стародруків – «Требник» ХVІ ст. та «Анфологіон» 1628 року. Також виявили зникнення одного з видань «Апостола» Івана Федорова.

 

Речниця ГУ НП у Львівській області Світлана Добровольська повідомила, що за фактом відкрито кримінальне провадження. Зараз проводять слідчі дії. Наразі правоохоронці з’ясовують всі обставини, триває досудове розслідування.

12.05.2017