Конгрес США схвалив багатомільйонну допомогу для України.

Вона передбачена в державному бюджеті, який у четвер, 4 травня, затвердив американський Сенат.

 

 

Верхня палата Конгресу Сполучених Штатів затвердила консолідований проект державного бюджету на 2017 фінансовий рік після кількох тижнів парламентських дебатів і пошуку компромісу. Його загальний обсяг – 1,2 трильйона доларів. Ухваленням бюджету відвернуто загрозу дефолту й призупинення роботи  федеральних установ – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Законопроект підтримали 79 сенаторів, 18 висловилися проти. Палата представників Конгресу проголосувала документ напередодні (309 голосів «за», 118 – «проти» ). Для остаточного набуття чинності документа залишається тільки, щоби під ним поставив свій підпис президент США. Останній не мав би зволікати, оскільки ухвалення такого проекту бюджету експерти вже назвали «перемогою Дональда Трампа». 

 

Главі Білого дому вдалося домогтися задоволення переважної частини своїх вимог, зокрема стрімкого нарощування витрат на оборону й охорону кордонів. Однак Трампові довелося піти й на певні поступки представникам Демократичної партії. Так, у бюджеті не закладено коштів на будівництво обіцяного Трампом муру на кордоні з Мексикою. Окрім того, демократи наполягли на фінансуванні низки наукових, екологічних і соціальних програм, від яких планувала відмовитися нова адміністрація США.

 

Разом із бюджетом схвалено законодавчий акт про фінансування діяльності спецслужб на той же період. Кілька розділів цих документів присвячено Росії. Один із них передбачає заходи щодо зниження впливу Москви на внутрішньополітичні процеси в США і припинення діяльності російських спецслужб в Америці. В іншому розділі йдеться про створення спеціального міжвідомчого комітету, завданням якого буде протидіяти таємному впливу Росії на громадськість або уряди іноземних держав.

 

У розділі, присвяченому підтримці країн Європи, йдеться про виділення щонайменше 100 мільйонів доларів на протидію російському впливу й агресії. Кошти надаватимуть організаціям громадянського суспільства для підтримки правової держави, демократичних інститутів, свободи ЗМІ. У документі також зазначено про виділення коштів на програми з підтримки демократії в Росії.

 

У новому бюджеті також передбачено надання 560 мільйонів доларів на підтримку України. З них 150 мільйонів надійдуть лінією Пентагону на надання військової допомоги Києву, зокрема на підготовку українських військовиків, надання оборонної летальної зброї, на логістичну допомогу, надання інформації американських спецслужб українській армії і службам безпеки. Ще 410 мільйонів будуть надані на підтримку України лінією Державного департаменту США.

 

При цьому в документі міститься заборона на поставки до України переносних зенітних ракетних комплексів, а також надання будь-якої фінансової або військової допомоги полку «Азов», який американські політики вважають «неонацистським».

05.05.2017