Анґела Меркель проти заміни Мінських угод новим договором.

Про це бундесканцлерка Німеччини заявила на спільній прес-конференції з російським президентом Володимиром Путіним у вівторок, 2 травня, в Сочі.

 

 

«Новий договір щодо розв’язання проблеми на Донбасі замість Мінських домовленостей не має сенсу. У Мінських домовленостях вже є все. Проблема в їхньому дотриманні, а не в самому договорі», – запевнила пані Меркель.

 

На її думку, Україна насамперед повинна отримати доступ до власних кордонів, а потім можна буде досягнути «болісних компромісів» щодо виборів у самопроголошених республіках Донбасу. Керівниця німецького уряду вказала на те, що без виборів і встановлення легітимної влади на непідконтрольних Києву територіях не можуть проводитися прямі перемовини з представниками цих регіонів, як на цьому наполягає президент Путін і російська сторона – повідомило видання Die Welt.

 

Анґела Меркель наголосила, що Берлін і Москва розходяться у трактуванні причин конфлікту на сході України. Вона визнала, що переговорний процес в рамках «нормандського формату», ймовірно, не задовольняє всіх. «Напевно, багато хто вважає, що він йде занадто повільно, ми весь час говоримо про одне й те ж. Однак найголовніше – що цей діалог триває. Він допомагає уникати значно гіршого розвитку подій і подальшого загострення конфлікту», – зазначила бундесканцлерка.

 

У відповідь на запитання журналістів про можливість відрядження на схід України збройної місії ООН Меркель вказала – вони з Путіним сходяться на думці про те, що додаткові сили, окрім спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, в цьому регіоні не потрібні. Вона також запевнила, що перемовини «нормандської четвірки» щодо України триватимуть і після президентських виборів у Франції, коли країну очолить новий президент замість Франсуа Олланда.

02.05.2017