В США анонсовано радикальну податкову реформу.

Американський президент Дональд Трамп заявив про «наймасштабніше зниження податків і найбільшу податкову реформу» в історії країни.

 

                                               Стівен Мнучін

 

Таким чином Трамп збирається виконати дану під час президентської передвиборчої кампанії обіцянку реформувати податкову систему країни – повідомило радіо VOA.

 

«США програють конкуренцію з іншими країнами щодо залучення нових інвестицій переважно через високі податки», – зазначив прес-секретар Білого дому Шон Спайсер, презентуючи реформу.

 

Раніше про реформаторські плани президента повідомив міністр фінансів Стівен Мнучін (Steve Mnuchin). «Податок на корпорації, який зараз становить 35 відсотків і є найвищим серед індустріально розвинених країн, буде знижено до 15 відсотків для всіх компаній. Найвища ставка податку для фізичних осіб, яка становить 39,6 відсотка, також буде знижена на кілька пунктів», – пообіцяв Мнучін.

 

Міністр додав, що адміністрація планує спростити процес подачі податкових декларацій, які громадяни заповнюють на початку кожного року, звітуючи про податки, які підлягають виплаті на підставі прибутків, отриманих у попередньому році. За його словами, в адміністрації вважають, що «більшість американців повинні мати можливість декларувати свої податки в форматі великої листівки» замість багатосторінкових формулярів, які їм доводиться заповнювати щоразу.

 

Запропонована Трампом податкова реформа, найімовірніше, наштовхнеться на бурхливі й тривалі дебати в Конгресі, де у республіканців, котрі утримують більшість у парламенті, є своє бачення переформатування податкового кодексу США.

 

Деякі законодавці вже висловили стурбованість у зв'язку з закликом президента значно знизити податок на прибуток корпорацій. На їхню думку, якщо не буде вжито адекватних заходів щодо збільшення державних надходжень, зниження податкової ставки призведе до зростання вже наявного у США 20-трильйонного довгострокового боргу.
 

Стівен Мнучін заявив, своєю чергою, що податкова реформа окупиться завдяки економічному зростанню, яке призведе до збільшення державних доходів. «Зниження податків на корпорації покликане пожвавити економічне зростання США, довівши його до сталого показника в три відсотки. Минулого року зростання становило лише 1,6 відсотка. Тривідсоткового річного зростання в США не було з 2005 року, навіть після того, як країна оговталася від рецесії 2008–2009 років», – зазначив міністр.

26.04.2017