У Галереї мистецтв виявили пропажу ще понад 100 стародруків.

 

У Львівській галереї мистецтв завершується звірка фондів. За її результатами виявилося, що загальна кількість зниклих стародруків зросла до 224, повідомив директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк, інформує Zaxid.net.

 

Як повідомляв Z, ще у січні під час інвентаризації фонду кириличних стародруків у Музеї мистецтва давньої української книги, що у підпорядкуванні Галереї мистецтв, розгорівся скандал, коли недорахувались 95 видань та двох рукописів. Загалом колекція налічує близько 600 позицій.

 

Пізніше кілька стародруків були знайдені у фондах без інвентарних номерів, їх було ідентифіковано. Проте під час подальшої звірки загальна кількість зниклих артефактів зросла – загалом зараз у музеї бракує 224 стародруки.

 

Інвентаризацію проводили за наказом Тараса Возняка, який очолив Львівську галерею мистецтв у вересні минулого року. Вже тоді йшлося про те, що при перевірці стародруків німецькою, польською й іншими мовами може йтися про масштабніші пропажі.

 

Керівництво галереї вже зробило подання до СБУ та поліції.

 

«Ми хочемо все зробити максимально публічним, щоби справу було неможливо зам’яти», – наголосив Тарас Возняк, який вважає, що, можливо, експонати розкрадали десятиріччями.

 

 

24.04.2017