Етнічними росіянами признається 6% українських громадян.

 

Абсолютна більшість громадян України (92%) вважає себе етнічними українцями. При цім 6% ідентифікуються як етнічні росіяни, а 1,5% зарахували себе до інших етносів.

 

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, котрі наводить ZN.ua.

 

Як зазначають соціологи, спостерігається тенденція зростання частки респондентів, котрі ідентифікують себе як етнічних українців, зі зниженням віку опитаних (від 87% серед тих, кому понад 60 років, до 96% серед молодших за 29 років) і зниження частки етнічних росіян (з 10% до 3%).

 

Також у дослідженні звертали увагу на проблеми біетнічності та множинної етнічності як одного з аспектів формування етнічної ідентичності. 74% опитаних в Україні відчувають свою належність лише до однієї національності, 12% – одразу до двох або кількох національностей, 6% не відчувають належності до жодної національності, 8% не визначилися.

 

Якщо серед етнічних українців 77% відчувають свою належність до однієї національності, то серед етнічних росіян – лише 39%. "Отже, поряд із біетнічністю чи поліетнічністю, можна також говорити якщо не про відмову, то про "дистанціювання" від етнічної самоідентифікації, яка (як і бі- чи поліетінчність) більшою мірою в Україні є характерною для етнічних росіян", – зазначають соціологи.

 

Дослідження проводила соціологічна служба Центру Разумкова 3–9 березня 2017 року. Опитано 2016 респондентів в усіх регіонах України, за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

Згідно з даними всеукраїнського перепису 2001 року, українці становили 77,8% етнічного складу населення, а росіяни – 17,3%. Найвища частка росіян мешкала у Криму (58,3%), на Луганщині (39%) та на Донеччині (38,2%).

 

12.04.2017