Росія призупинила дію меморандуму про запобігання інцидентів зі США в Сирії.

Підставою для такого кроку Кремля став ракетний удар збройних сил США по сирійській авіабазі Шайрат.

 

 

 «Російська сторона припиняє дію Меморандуму про запобігання інцидентів і гарантування безпеки польотів авіації в ході операцій в Сирії, укладеного зі США», – йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті МЗС Росії.

 

У вказаній заяві російське зовнішньополітичне відомство висловило закиди американській стороні:

 

«Не спромігшись ні в чому розібратися, США пішли на демонстрацію сили, на воєнну протидію країні, яка бореться з міжнародним тероризмом. США не вперше демонструють такий бездумний підхід, який лише посилює наявні в світі проблеми і створює загрозу міжнародній безпеці. Сама присутність військовослужбовців США та інших країн на території Сирії без згоди на те уряду цієї країни або рішення Радбезу ООН є грубим, явним і нічим не обґрунтованим порушенням міжнародного права. Якщо раніше це пояснювалося завданням боротьби з тероризмом, то зараз можна стверджувати про явний акт агресії проти суверенної Сирії. Вчинені сьогодні США дії ще більше руйнують російсько-американські відносини».

 

Раніше прес-служба Кремля оприлюднила коментар президента Росії Володимира Путіна щодо американської ракетної атаки. Російський лідер назвав дії США в Сирії «агресією проти суверенної держави». На думку Путіна, «цей крок не наближає нас до кінцевої мети в боротьбі з міжнародним тероризмом, а навпаки створює серйозну перешкоду для створення міжнародної коаліції по боротьбі з ним і ефективної протидії цьому всесвітньому злу».

07.04.2017