Врятувати «Тису»

Унікальне ужгородське радіо Тиса FM може зникнути з ефіру. Працівники повідомили, що їхні ліцензії анульовано, обсяг мовлення зменшено вчетверо, тож радіостанція «знищена і змушена припинити своє існування». 

 

За словами українського письменника, поета та перекладача Андрія Любки, йдеться про «найкращу радіостанцію в Україні».

 

 

«На державне радіо прийшла молода команда і зробила з нього ляльку – рівень музики такий, ніби ти слухаєш гіпстерську британську станцію, вони організовують концерти в прямому ефірі наживо, їхні шоу і програми слухає весь Ужгород. Без комерційного гівна, без тупорилих жартів, без пошлих конкурсів і низькопробної попси. Просто радіостанція, яку приємно слухати. Феномен. І я не перебільшую. Треба не закривати це радіо і пускати замість нього загальноукраїнську "галю", а навпаки – цю крутяцьку станцію пустити в загальноукраїнський ефір», – пояснює Андрій Любка на своїй сторінці у fb, тим самим підтримуючи вимогу не нищити радіостанцію.

 

Історія цього радіо почалася у 2005 році. Тоді на базі Закарпатської ОДТРК вирішили створити FМ-радіостанцію. Для цього зібрали команду молодих, але досвідчених працівників.

 

«На той час робота на обласній ТРК нагадувала подорож у минуле: в еру комп’ютерів програми в ефір запускали з плівок на величезних бобінних магнітофонах, а після виходу кожної програми треба було заповнити купу незрозумілих паперів, саме ж бачення розвитку радіо багатьма працівниками ЗОДТРК було на рівні 70-х років минулого століття», – розповідають журналісти Тиса FM.

 

За приклад журналісти брали досвід найкращих державних радіостанцій Європи: Radio_FM в Словаччині, MR2 в Угорщині, Radio FM4 в Австрії, Czworka в Польщі, BBC Radio 6 Music у Великобританії та інших.

 

«З моменту заснування радіостанція велику увагу приділяла сучасній українській музиці. Величезна кількість музикантів, ніде не відомих та таких, що не потрапляли в плейлисти жодних українських радіостанцій, але створювали якісний український контент, отримували підтримку і ротації в ефірі Тиса FМ. Багато з таких музикантів отримали ефір, виступаючи наживо прямо в студії радіо, чого на той час не робила жодна інша радіостанція. По суті, весь час свого існування Тиса свідомо виконувала квоти по українській музиці, на які інші музичні радіо пішли тільки зараз під примусом зміненого законодавства. Було розпочато роботу з поширення сучасного європейського музичного молодіжного мовлення на теренах нашої країни, що серед державних медіа було вперше і чи не таким залишається й досі», – розповідають історію радіостанції її працівники.

 

Ситуація змінилася через глобальну реформу державного мовлення в Україні та створення на його базі суспільного мовлення. За словами Євгена Тичини, директора радіопрограм «Закарпатської філії» ПАТ НСТУ, паралельно з цим створюють всеукраїнську мережу Першого, Другого та Третього каналу українського радіо.

 

«Тиса FM потрапила під створення мережі Першого каналу. Усі частоти, які мали регіональні мовники, передали ПАТ НСТУ. У рамках всеукраїнської мережі, в межах Першого каналу, регіональним мовникам виділили по 3 години 20 хвилин ефіру щодня», – пояснив у коментарі «Z» Євген Тичина. 

 

Для порівняння, раніше у ТисаFM було цілодобове мовлення в Закарпатській області. З минулого року радіостанція веде мовлення в області тривалістю 4 години щодня та в Ужгороді – 12,5 год.

 

«Про повноцінне мовлення музичної радіостанції вже не йдеться. За таких умов ТисаFM просто пропаде. Переформатовуватись немає сенсу, адже ми тепер матимемо чотири відрізки по 50 хвилин в різний час протягом дня. Наразі штатні розписи залишаються, але працівники втрачають саме Тиса FM, а багато хто вже не уявляє себе поза цією радіостанцією», – переконаний Євген Тичина.

 

 

Сьогодні працівники радіостанції просять допомоги її зберегти.

 

«Ми закликаємо всіх небайдужих людей: наших слухачів, наших гостей, наших партнерів та друзів, всіх, хто знає про нас, чув чи слухає постійно, долучитися до порятунку унікального для України проекту державного радіо», – написали у себе на сторінці працівники радіо.

 

За два дні на їхній заклик відгукнулися тисячі людей. Підтримку журналісти вже отримали з усієї України, а також від слухачів з-за кордону: на захист виступили ті, хто живуть у США, Португалії, Великобританії, Колумбії тощо і слухають радіо он-лайн.

 

На підтримку станції також висловилися відомі культурні діячі.

 

«Одна з моїх улюблених радіостанцій – завжди тішився тій музиці, яка там лунала. Хочу, щоб лунала й надалі», – написав у коментарях під постом про порятунок радіо лідер гурту ТАРТАК Олександр Положинський.

 

«Ми були на чудовому Тиса FM. І це був виступ в прямому ефірі, повним складом гурту, професійним студійним прямим ефіром на радіо. Барабани, дві гітари, бас, вокал, беки. Чек, репетиція, ефір. Де ще є таке радіо?» – прокоментував ситуацію Роман Драбина з гурту «Сальто назад».

 

Рішення про скорочення обсягів вже прийнято, однак точної дати його впровадження ще немає. Наразі станції мовлять у звичному режимі.

 

«Ми дуже сподіваємося, що таке реформування не пройде. Сподіваємось, ситуація буде відіграна назад. 13 квітня повинен бути обраний новий голова правління ПАТ НСТУ. Сьогодні є тимчасово виконуючий обов’язки. Рішення приймала людина, яка допрацьовує на посаді. Коли прийде новий керівник, можна буде говорити про тривалішу перспективу, ми сподіваємося на відповідальне рішення і на те, що Тиса FM працюватиме далі», – прокоментував Євген Тичина.

 

Пояснення, чому так сталось, а також сподівання на нового керівника у Facebook також озвучив колишній генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія.

 

«Опис проблеми: Тиса ФМ стала жертвою процесу уніфікації сітки мовлення для всіх колишніх державних радіостанцій України.

 

Розв’язання проблеми: оптимізація сітки мовлення і збереження (можливо, збільшення) за окремими радіостанціями часу і свободи мовлення.

 

Термін розв’язання проблеми: кхм ... перепрошую, на цьому місці спотикнувся об конкурс.

 

Сподіваюся, у нового голови правління НСТУ, хто б ним не став, вистачить розуму та ресурсу не застосовувати догматичний підхід та однакову мірку до всіх без розбору», – написав Зураб Аласанія під fb-постом Андрія Любки.

 

05.04.2017