НКРЕКП зупиняє рішення про абонплату за газ.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, призупиняє рішення про запровадженню тарифів на транспортування та розподіл природного газу.

 

Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці НКРЕКП.

 

Комісія йде на таке рішення "з метою забезпечення непідвищення загального рахунку для населення" й зголосилася провести додаткове опрацювання для захисту населення "та непідвищення загального рахунку". Також НКРЕКП проведе додаткові консультації з Кабінетом Міністрів України щодо поширення субсидій на послуги з транспортування та розподілу природного газу, ініціює додатковий період для адаптації споживачів із найменшим типорозмірами і перенесе запровадження окремої плати для цієї категорії споживачів до прийняття рішення щодо зниженню тарифів на теплову енергію.

 

Поза тим, комісія наголошує, що вона не реґулює ціни природного газу, "яка складає 87% загального тарифу на газ та теплову енергію". "Вже два роки Кабінет Міністрів України реґулює кінцеву ціну на природний газ для потреб населення та для виробництва теплової енергії для потреб населення шляхом покладення спеціальних обов’язків, використовуючи повноваження, надані уряду законом України «Про ринок природного газу»... 1 жовтня 2015 року НКРЕКП втратила і на сьогоднішній день не має повноважень з встановлення ціни на природний газ як товар", – виправдовуються у НКРЕКП.

 

Комісія також наполягає, що методологія, за якою визначено тарифи абонплати на постачання палива, "була розроблена з урахуванням досвіду країн ЄС та погоджена з усіма зацікавленими органами виконавчої влади".

 

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав неприпустимим зростання цін на газ для українців унаслідок розмежування тарифів на саме паливо та його постачання споживачам (абонплату).

 

Президент України Петро Порошенко у вівторок уранці закликав призупинити рішення НКРЕКП. "Звертаюся до уряду та НКРЕКП знайти узгоджене рішення, яке б передбачало непідвищення тарифів та розповсюдження субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує", – звернувся Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

 

04.04.2017