Область лідирує в Україні за індексом демократичного розвитку.

 

Івано-Франківщина прогресує в демократичних перетвореннях у порівнянні з рештою регіонів України. Загальне значення Індексу демократії області становить 3,48 бала з п’яти можливих, розповіла Христина Зелінська, керівник громадської організації «Центр "Антикорупційна Платформа"», пише Курс.

 

Дослідження базується на результатах експертного опитування, в якому взяли участь понад 40 експертів з Івано-Франківщини. Опитування експертів проводили за десятьма блоками демократично чутливих сфер.

 

Так, блок «Міжетнічні та конфесійні відносини» отримав найвищу оцінку – 4,14 бала. «Стан ЗМІ» оцінюють у 4,10 бала – це найкращий показник з усіх регіонів України за цим критерієм. Одну з провідних позицій посів блок «Політична активність, партії, вибори» й отримав сумарну оцінку 3,93 бала.

 

Одну з найнижчих оцінок набрав блок «Стан реалізації прав людини, зокрема стан правосуддя», який набрав 3,28 бала. Така оцінка пояснюється, перш за все, випадками тиску з боку держави, наданню переваги авторитетності певних осіб, аніж правосуддю. Блок «Безпека (злочинність, діяльність органів правопорядку). Органи правопорядку: поліція та прокуратура» набрав 2,77 бала – це найнижчий показник в Україні.

 

Найнижчу позицію зайняв стан боротьби з корупцією – 2,62 бала. Корупцію визнають як звичаєве право місцевих мешканців і частину культури.

 

«Які висновки з цього можна зробити? Розбудовувати громадянське суспільство, контролювати дії органів влади та місцевого самоврядування, розвивати і далі це середовище професійних, активних, відповідальних журналістів, співпрацювати у напрямі реалізації прав людини. Оскільки, як на мене, це дуже важливе питання саме у сфері демократії», – зазначила Христина Зелінська.

 

Методологія визначення показника «Індекс демократичного розвитку областей України» розробили експерти Центру політико-правових реформ з урахуванням провідного світового досвіду оцінки рівня демократії.

28.03.2017