Берлін закликав Мінськ і Москву звільнити затриманих демонстрантів.

З відповідною заявою виступив у понеділок, 27 березня, офіційний речник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт (Steffen Seibert).

 

 

Уряд Німеччини розкритикував владу Росії й Білорусі за масові затримання учасників акцій протесту. «У Берліні з нерозумінням і стурбованістю сприйняли повідомлення про затримання сотень мирних демонстрантів у Москві та інших містах Росії», – заявив Штеффен Зайберт. За його словами, всі учасники акцій, котрих досі утримують за ґратами, повинні бути негайно відпущені – повідомило радіо Deutsche Welle.

 

Як зазначив Зайберт, Росія зобов'язалася виконувати принципи, сформульовані в документах Ради Європи й ОБСЄ, серед яких – свобода зібрань і думок. «Дотримання цих важливих принципів має велике значення для російської демократії», – наголосив він.

 

Торкнувшись подій у Білорусі, Зайберт закликав також і владу в Мінську «якомога швидше звільнити всіх, хто був затриманий на акціях протесту 25 і 26 березня». «Надмірно жорстка відповідь співробітників правоохоронних органів на демонстрації протесту піднімає питання про пропорційності їхніх дій», – зазначив речник німецького уряду. Він також нагадав про необхідність дотримуватися свободи преси і зборів у Білорусі.

 

Нагадаємо, що на акціях проти корупції в Москві 26 березня, за даними правозахисників, було затримано понад тисячу осіб. Під час затримання поліція багаторазово застосовувала грубу фізичну силу проти мирних демонстрантів, у тому числі проти підлітків, жінок і літніх людей. Одним із перших був затриманий організатор акції Олексій Навальний.

 

У Білорусі 25 березня влада Мінська жорстоко розігнали акцію демократичних сил у День волі, на яку в столиці зібралося кілька тисяч осіб. Сотні учасників акції і десятки журналістів були затримані, деякі побиті. 26 березня на Жовтневій площі в Мінську пройшла акція з вимогою звільнити всіх несправедливо затриманих напередодні учасників акції Дня волі. Знову були затримано кілька десятків учасників, а також журналісти.

27.03.2017