"Першого грудня": Ми не хочемо ілюзорного "миру", отриманого взамін за наші національні інтереси.

 

Ініціативна група "Першого грудня" оприлюднила звернення "Якого миру ми прагнемо?", в котрому закликає не йти на поступки задля оманливого миру, бо це може лише заохотити ворога.

 

Звернення оприлюднили члени групи Володимир Панченко, Юрій Щербак та Йосиф Зісельс.

 

Ініціатива "Першого грудня" нагадує, що "гібридна війна", котру Росія веде проти України, почалася далеко не в 2014-му. "Сто років тому все було так само: радянська Росія інспірувала конфлікти всередині України, створювала маріонеткове "совєтскоє правітєльство", прикриваючись іменами Коцюбинського чи Щорса, влаштовувала збройні інтервенції… А частина політичного проводу УНР ніяк не могла позбутися ілюзій, сподіваючись збудувати соціалістичну самостійну Україну під "патронатом" демократичної Росії. За ілюзії незабаром довелося розплачуватися власним життям, українською незалежністю, мільйонними жертвами", – зазначають автори звернення.

 

Ініціатива підкреслює, що природа Росії – імперська. "Доки російський народ не переживе катарсис, позбавивши свою національну ідею її імперської суті, доти поняття "демократична Росія" не матиме нічого спільного з реальністю. Нинішній Росії не потрібна незалежна Україна – їй потрібна слухняна Малоросія", – зазначають промінентні інтелектуали.

 

На думку групи "Першого грудня", готовність до компромісів російська влада сприймає "як слабкість протилежної сторони": "Угоди для неї – не більше, як нікчемні папірці. Її зброя – брехня, віроломство, зневага до норм міжнародного права. Вона живе інстинктами жорстокої імперії, що втратила "велич" і тепер хоче повернути її будь-якою ціною".

 

Автори звернення вважають, що Україну закликають бути "сумирним ягнятком" лукаві "миротворці", пропонуючи "мир ціною капітуляції". Вони нагадують про Франкове: "Супокій – святеє діло в супокійнії часи. Та якщо в часи розбою ти зовеш до супокою – зрадник або трус єси".

 

"Україна справді втомилася від війни. І все ж випробування згуртували нас як націю. Ми платимо дорогу ціну за право й можливість бути вільними – і стаємо сильнішими, ніж були досі. Ми краще розуміємо, що ніхто не зможе перемогти Україну, якщо ми самі не зруйнуємо її зсередини. Тому нас непокоїть стан політичного класу України, його жадібність, готовність розчинити інтереси держави в "болісних компромісах" на користь власних інтересів, його байдужість до елементарних потреб простолюду. Непокоїть нас і відсутність у правлячої еліти стратегічного бачення перспектив розвитку нашої держави", – зазначає ініціативна група.

 

"Світ не любить слабких – ми в цьому теж пересвідчилися. Тому єдиний наш шлях – ставати сильними. Духовно,економічно, збройно. Стаючи сильними, ми зможемо перемогти і досягти миру. Ми хочемо гідного миру. Ми не хочемо ілюзорного "миру", отриманого взамін за наші національні інтереси, – такий "мир" тільки заохотить ворога до нової агресії. Хочемо бути монолітним, єдиним, вільним народом, який міцно стоїть на ногах і з яким рахуються інші", – наголошує "Першого грудня".

 

17.03.2017